Cekulē militāro mācību laikā atrod vairāk nekā 3000 sprādzienbīstamus priekšmetus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas sapieris. Ilustratīvs attēls.
Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas sapieris. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Cekulē septembrī militāro mācību laikā atrasts 3071 sprādzienbīstams priekšmets,  informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

No 17. līdz 30.septembrim Cekulē norisinājās starptautiskās militārās mācības "Detonators 2018", kuru laikā mācību dalībnieki atrada un neitralizēja 3071 sprādzienbīstamu priekšmetu un 985 kilogramus vieglās strēlnieku munīcijas.

Mācību mērķis bija meklēt un neitralizēt nesprāgušo munīciju, kā arī veicināt savstarpējo sadarbību neitralizēšanas taktikā un procedūrās.

Mācības organizēja Zemessardzes 54.Inženiertehniskais bataljons un tajās piedalījās vairāk nekā 170 karavīru no Albānijas, ASV, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas, Polijas un Vācijas bruņotajiem spēkiem.

Pagājušajā gadā starptautisko militāro mācību "Detonators 2017" laikā atrada 1070 sprādzienbīstamus priekšmetus.

Cekules munīciju noliktava tika izmantota militārām vajadzībām laikā no 1920. līdz 1995.gadam. Liels skaits munīcijas vienību tika izmētāts apkārtnē Otrā Pasaules kara laikā, kad PSRS armijas partizāni uzspridzināja šīs noliktavas.

Šobrīd 240 hektāru lielā teritorija joprojām ir viens no lielākajiem ar nesprāgušo munīciju piesārņotajiem objektiem Latvijā.

Kopš 1994.gada notiek teritorijas virsmas attīrīšana no nesprāgušās munīcijas un ik gadu nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti atrod un neitralizē vairākus simtus sprādzienbīstamu priekšmetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu