Koalīcija atbalstīs VDK dokumentu publiskošanu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru prezidents Māris Kučinskis.
Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Koalīcija atbalstīs likumprojektu par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanu, kā arī neesot domstarpību par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā.

Koalīcija vienojusies atbalstīt likumprojektu par VDK dokumentu publiskošanu internetā šogad, norādīja partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Valdību veidojošajām partijām arī nav domstarpību jautājumā par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām, žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Iepriekš no koalīcijas deputātiem, kuri balsoja, pārliecinošs vairākums otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Satversmē par atklātām valsts augstākās amatpersonas vēlēšanām. Gan par šo jautājumu, gan VDK dokumentu publiskošanu paredzēts galīgajā lasījumā lemt Saeimas sēdē 4.oktobrī.

Grozījumus par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji un atbalstu grozījumiem pauduši arī partijas "Saskaņa" pārstāvji.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka Valsts prezidents tiek ievēlēts aizklātā balsojumā Saeimā.

Kā ziņots, ar grozījumiem par VDK dokumentu publiskošanu paredzēts noteikt, ka tiek publiskotas aģentūras kartotēkas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, kā arī VDK darbinieku telefongrāmatas, kuras satur informāciju par VDK štata darbiniekiem.

Plānots noteikt, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs līdz 3.decembrim nodod dokumentus Latvijas Nacionālajam arhīvam publicēšanai tā mājaslapā līdz 31.decembrim.

No 2019.gada 1.maija paredzēts publicēt arī vēl citus VDK dokumentus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu