Biržu indeksi pārsvarā pieaug pēc ASV un Kanādas tirdzniecības vienošanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Eiropas biržu indeksi pirmdien pārsvarā pieauga pēc ASV un Kanādas svētdien panāktās vienošanās par Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līguma (NAFTA) pārskatīšanu. ASV vienošanās ar Meksiku par šī līguma pārskatīšanu tika panākta jau augusta beigās.

ASV-Meksikas-Kanādas vienošanās (USMCA), par kuru tika paziņots svētdien, aizstās NAFTA, kuru ASV prezidents Donalds Tramps bija draudējis atcelt..

USMCA "atkal pārvērtīs Ziemeļameriku par ražošanas spēkstaciju," Tramps pirmdien paziņoja reportieriem.

Briefing.com analītiķi sacīja, ka jaunā vienošanās atšķiras no NAFTA ar nelielām izmaiņām. Tā uzlabo amerikāņu lauksaimnieku pieeju Kanādas piena produktu tirgum, palielina reģionālās prasības autobūvei un pastiprina intelektuālā īpašuma noteikumus.

"Tirdzniecības vienošanās starp ASV un Kanādu ir pacēlusi globālo noskaņojumu ... un tas pamudināja tirgu dalībniekus pirkt akcijas," teica "CMC Markets UK" tirgus analītiķis Deivids Medens.

Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi pieauga, bet Londonas biržas indekss nedaudz saruka, ko noteica britu mārciņas vērtības palielināšanās un būvfirmu un aviokompāniju akciju cenu krišanās.

ASV dolāra vērtība samazinājās gan pret Kanādas dolāru, gan pret Meksikas peso.

ASV kompānijas "General Electric" akcijas cena pieauga par 7,1% pēc paziņojuma par tās vadītāja maiņu. Elektrisko automašīnu ražošanas firmas "Tesla Motors" akcijas cena kāpa par 17,4% pēc Īlona Maska vienošanās ar ASV Vērtspapīru un biržu komisiju (SEC), kas ļaus viņam palikt firmas vadītāja amatā, aizejot no valdes priekšsēdētāja amata.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga līdz četru gadu augstākajiem līmeņiem, ko noteica bažas par to, ka ASV sankcijas pret Irānu var samazināt jēlnaftas piedāvājumu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, britu mārciņas kurss pret dolāru pieauga, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien pieauga par 2,05 ASV dolāriem līdz 75,30 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājās par 2,25 dolāriem līdz 84,98 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" pirmdien pieauga par 0,7% līdz 26 651,21 punktam, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,4% līdz 2924,59 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,1% līdz 8037,30 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien kritās par 0,2% līdz 7495,67 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 pieauga par 0,8% līdz 12 339,03 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,2% līdz 5506,82 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien kritās no 1,1604 līdz 1,1578 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru pieauga no 1,3031 līdz 1,3037 dolāriem par mārciņu, bet dolāra vērtība attiecībā pret jenu palielinājās no 113,70 līdz 113,96 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu