Višegradas valstis plāno būvēt Budapeštas-Varšavas ātrvilcienu līniju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Četras Centrāleiropas valstis, kas apvienojušās tā sauktajā Višegradas grupā, pirmdien paziņoja par plānu būvēt ātrvilcienu līniju starp Budapeštu un Varšavu, informēja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

Plānotā līnija ļaus vilcieniem braukt ar ātrumu 250 kilometri stundā, pieturot tikai Budapeštā, Bratislavā, Čehijas Brno pilsētā un Varšavā, Sijārto pastāstīja Ungārijas valsts medijiem.

Viens no potenciālajiem finansējuma variantiem ir aizdevums, ko piešķirtu Eiropas Investīciju banka (EIB), sacīja Sijārto pēc Višegradas grupas valstu – Čehijas, Polijas, Slovākijas un Ungārijas – transporta ministru tikšanās Štrbas ezera kūrortā Slovākijā.

Sijārto sacīja, ka tikai apmēram 14% no EIB finansētiem dzelzceļa projektiem atrodas Centrāleiropā.

"Šis būs tipisks Višegradas projekts, visām četrām valstīm iesaistoties sarunās par finansējumu," teica Sijārto, neminot projekta izmaksu novērtējumu.

Iepirkuma procedūra projekta tehniski ekonomiskā pamatojuma veikšanai ilgs pusgadu, bet šā pamatojuma veikšana var tikt pabeigta divos gados.

"Mēs būtu gribējuši, lai šī daļa noritētu ātrāk, bet mūsu partneri pieprasīja šo periodu, ņemot vērā projekta mērogu," sacīja Sijārto, neminot laiku, kad projektu plānots pabeigt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu