Kāpēc suņi nav tik gudri, kā cilvēki domā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēki bieži pārvērtē suņu intelektu, jo izrādās, ka tie nav gudrāki par baložiem, kazām vai aitām.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Learning & Behavior”, Ekseteras Universitātes zinātnieki izanalizēja vairāk nekā 300 pētījumus, kas pievērsušies suņu prāta spēju salīdzināšanai ar citu dzīvnieku prāta spējām.

Rezultātā atklājās, ka salīdzinājumā ar citiem dzīvniekiem suņi nav nemaz tik attapīgi. Piemēram, tie neatpazīst sevi spogulī atšķirībā no šimpanzēm vai delfīniem.

“Pētījuma laikā mums sāka šķist, ka daudzi iepriekšējie pētījumi jau sākumā ir fokusējušies uz to, lai pierādītu, cik suņi ir gudri. Tie bieži tiek salīdzināti ar šimpanzēm, un, ja suns kaut kādā disciplīnā “uzvar”, tad tas uzreiz tiek uztverts kā dievišķas gudrības zīme. Tomēr tagad mēs atraduši daudzas dzīvnieku sugas, kas ir intelektuāli tikpat spējīgas vai spējīgākas par suņiem,” komentēja profesors Stīvens Lea (Stephen Lea).

Pētījumā zinātnieki fokusējās uz dzīvnieku maņu izziņu, fizisko izziņu, sociālo izziņu un pašapziņu.

“Suņu izziņas spējas, salīdzinot ar citiem dzīvniekiem, nepavisam nav īpašas. Mēs pārāk daudz gribam sagaidīt no saviem suņiem, tomēr tie paliek tikai dzīvnieki ar visai ierobežotu intelekta kapacitāti,” piebilda pētniece Brita Osthausa (Britta Osthaus).

Kazas, cūkas, delfīni, roņi un jūras lauvas tikpat labi kā suņi spēj izpildīt dažādus uzdevumus, kas saistīti ar cilvēka norādījumiem. Cūkas, piemēram, spēj identificēt cilvēku pēc smaržas, bet baloži un šimpanzes atpazīst cilvēku sejas. Savukārt kaķi tikpat labi kā suņi atpazīst cilvēku pēc tā balss.

Ēzeļi, mūļi un zirgi spēj veikli atrast ceļu apkārt dažādām barjerām, bet vilki, jenoti un hiēnas eksperimentos saprot, ka jāparauj aiz striķīša, lai tiktu pie barības.

Delfīni, šimpanzes, lielās pandas, Amerikas āpši, dažas lāču sugas un jūras ūdri prot izmantot rīkus tikpat labi kā suņi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu