Protestētāji iziet demonstrācijā pret Trampa kandidātu amatam Augstākajā tiesā (5)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Protests pret Augstākās tiesas tiesneša amatam nominēto Bret Kaveno. 1.oktobris, 2018
Protests pret Augstākās tiesas tiesneša amatam nominēto Bret Kaveno. 1.oktobris, 2018 Foto: JEENAH MOON/REUTERS

Pirmdien, 1.oktobrī, Ņujorkā notika demonstrācija pret seksuālos uzbrukumos apsūdzēto Bretu Kaveno, kuru ASV prezidents Donalds Tramps nominējis Augstākās tiesas tiesneša amatam, ko piešķir uz mūžu, ziņo aģentūra "Reuters". Kaveno izteiktās apsūdzības un ASV Senāta priekšā sniegtās liecības izraisījušas skandālu Vašingtonā un sašķēlušas sabiedrību.

Vairāki simti protestētāju pirmdien izgāja Manhetenas ielās ar plakātiem un skandēja pret Kaveno vērstus saukļus. Protestētāji devās uz Jeila klubu Manhetenā, jo Kaveno ir Jeila Universitātes absolvents un pieminēja augstskolu savā liecībā.

Tramps jūlijā izvirzīja Kaveno nomināciju Augstākās tiesas tiesneša amatam, kurā Kaveno varētu aizstāt tiesnesi Entoniju Kenediju, kurš drīzumā dosies pensijā.

Demonstranti solīja turpināt protestus, kamēr norisināsies Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšana par Kaveno vidusskolas un studiju gados, kuru laikā, saskaņā ar apsūdzībām, viņš esot pastrādājis seksuāla rakstura uzbrukumus.

Cita protestētāju grupa rīkoja demonstrācijas Bostonā, kur konferencē uzstājās republikāņu senators Džefs Fleiks. Fleiks pagājušonedēļ uzstāja uz FIB izmeklēšanu par Kaveno izteiktajām apsūdzībām.

Augstskolas profesore Kristīna Blazija-Forda apgalvo, ka Kavano vidusskolas gados kopā ar savu draugu viņai uzbrucis, ko Kaveno noliedz.

Forda apgalvo, ka piedzēries Kaveno un kāds viņa draugs 1982.gadā vidusskolas ballē iesprostojis viņu kādā telpā un centies novilkt viņas drēbes. Viņai tobrīd bijuši 15, bet Kaveno - 17 gadi. Vēl vismaz divas citas sievietes ir apsūdzējušas 53 gadus veco Kaveno seksuāli nepiedienīgā uzvedībā, kas esot notikusi alkohola reibumā studiju gados, bet viņš noliedz arī šīs apsūdzības.

Tramps aizstāvēja Kaveno, tomēr piektdien pakļāvās mēreni noskaņoto republikāņu spiedienam pieprasīt FIB izmeklēšanu par apsūdzībām pret Kaveno.

Foto: EPA/Reuters/Scanpix

Taču demokrātu senatori pauduši bažas par ziņām, ka Baltais nams un republikāņu partijas politiķi cenšoties iegrožot izmeklēšanas apmērus, ziņo "Reuters". 

FIB izjautās Deboru Ramiresu, kura apgalvo, ka studiju laikā Jeila Universitātē ballītes laikā Kaveno esot viņai izrādījis savus dzimumorgānus, aģentūrai "Reuters" sacīja anonīmā Baltā nama amatpersona. FIB runās arī ar Kaveno draugu Marku Džadžu, kurš, pēc Fordas stāstītā, bija klāt uzbrukuma laikā, kā arī vēl divus citus aculieciniekus.

Foto: EPA/Reuters/Scanpix

"Reuters" aptauja liecina, ka 42% amerikāņu tic apsūdzībām pret Kaveno, bet 31% tām netic. Atlikušie 27% atbildēja, ka neesot pārliecināti. Kā norāda aģentūra, bija vērojama korelācija starp respondentu politisko piederību - apmēram divas trešdaļas demokrātu tic apsūdzībām, kamēr divas trešdaļas republikāņu tām netic.

Augstākās tiesas tiesneši tiek iecelti uz mūžu, un to iecelšanai ir politiska dimensija, jo prezidents parasti nominē kandidātus, kuru līdzšinējie lēmumi sakrīt ar prezidenta pārstāvētās partijas nostādnēm.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu