Sīrietis pusgadu nodzīvojis Malaizijas lidostā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

Sīrietis Hasans al-Kontars, kurš gandrīz septiņus mēnešus nodzīvoja Malaizijas lidostā, ticis no tās pārvietots un nodots policijas rokās, ziņo raidorganizācija BBC. 

Al-Kontars aizbēga no Sīrijas, lai izvairītos no iesaukšanas obligātajā militārajā dienestā. Viņš atteicās atgriezties valstī un meklēja patvērumu kādā citā valstī. Šo laiku viņš aizvadīja, dzīvojot Kualalumpuras starptautiskajā lidostā.

2011.gadā, kad Sīrijā sākās karš, al-Kontars strādāja apdrošināšanas jomā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE). Viņš nevarēja atjaunot pasi, jo dzimtenē nebija pabeidzis militāro dienestu, taču nevēlējās tur atgriezties, jo baidījās, ka viņu apcietinās un liks dienēt. Viņš turpināja nelegāli uzturēties AAE, taču 2016.gadā tika aizturēts.

2017.gadā viņš saņēma jaunu pasi, taču vēlāk tika deportēts uz Malaiziju - vienu no nedaudzajām valstīm, kas sīriešiem ļauj iebraukt bez vīzas. Malaizijā al-Kontaram piešķīra tūrista vīzu, kas bija derīga trīs mēnešus, un pēc tās beigām viņš mēģināja doties uz Turciju, taču viņu neielaida lidmašīnā. Viņš aizlidoja uz Kambodžu, taču tika atsūtīts atpakaļ un kopš tā laika dzīvoja lidostā, pārtiekot no lidostas darbinieku ziedotās pārtikas.

36 gadus vecais vīrietis lūdza patvērumu Ekvadorā un Kambodžā, taču abas valstis to atteica. Al-kontars par savu juridisko strupceļu daudz rakstīja sociālajos tīklos.

Lidostas pārstāvis raidorganizācijai apstiprināja, ka al-Kontars "vairs" neatrodas lidostas terminālī.

Malaizijas migrācijas dienests vietējiem medijiem sacīja, ka šajā lietā notiekot sadarbība ar Malaizijas policiju. 

"Pasažieriem, kas atrodas lidostas iekāpšanas zonās, ir jādodas uz saviem lidojumiem, taču šis vīrietis to nedarīja. Viņš atrodas aizliegtajā zonā, un mums nācās rīkoties," norāda migrācijas dienesta vadītājs Mustafars Ali. Pēc nopratināšanas policijā al-Kontaru nosūtīs uz imigrācijas departamentu, viņš piebilda.

"Tad mēs sazināsimies ar Sīrijas vēstniecību, lai nodrošinātu deportāciju uz viņa dzimteni," sacīja Ali.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu