Pēc nekārtībām Barselonā atsākas Spānijas un katalāņu strīdi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess otrdien nosodīja Katalonijas premjerministru Kimu Torru par "radikāļu iedrošināšanu", pārmetumus izsakot dienu pēc tam, kad Barselonā Madrides aizliegtā referenduma gadadienā bija izraisījušās sadursmes.

Simtiem neatkarības atbalstītāju pirmdienas vakarā sagāza pie reģiona parlamenta ieejas saslietos nožogojumus, izraisot sadursmes ar policiju. Partijas "Ciudadanos", kas neatbalsta Katalonijas neatkarību, frakcijas priekšsēdētājs parlamenta ēku varēja pamest tikai apsargu pavadībā.

VIDEO: Nekārtības Barselonā

Radikālie aktīvisti, Torras iedrošināti, pirmdien Katalonijā nobloķēja dzelzceļus un autoceļus. Reģiona valdības premjers arī bija paudis uzslavas ielu protesta formai.

"Prezidentam Torram ir jāievēro viņa atbildība, un viņam nevajadzētu apdraudēt politisko normalizāciju, iedrošinot radikāļus aplenkt institūcijas, kas reprezentē visus katalāņus," tviterī norādīja Sančess, paužot pirmo reakciju uz sensitīvo gadadienu.

Pat Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons, kurš dzīvo trimdā Beļģijā, nosodīja vardarbību.

"Ja viņi ir kapucēs, viņi nav no 1-0," tviterī skaidroja Pudždemons, šādi norādot uz pērno referendumu, kura rezultātā 27.oktobrī tika vienpusējā kārtā pasludināta Katalonijas neatkarība.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs pēc tam atlaida Katalonijas valdību, izformēja parlamentu un izsludināja jaunas vēlēšanas.

"Ja viņi liek lietā vardarbību, viņi nav no 1-0. Mēs to paveicām ar neaizsegtām sejām un miermīlīgā veidā," atgādināja Katalonijas ekspremjers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu