Pētījums: Plutons un Mēness būtu jāsauc par planētām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja reiz sengrieķu astronomi, veroties debesīs, Mēnesi uzskatīja par planētu, varbūt būtu pienācis laiks to darīt arī mums? Vismaz tā uzskata astronomu grupa, kas Zemes dabiskajam pavadonim Mēnesim grib piešķirt planētas godu, kā arī atjaunot Plutonam laupīto planētas statusu, vēsta “Live Science”.

Lai arī tas izklausās visai dīvaini, tomēr ideja ir balstīta zinātniskajā literatūrā gadsimtu laikā, rakstīts jaunajā pētījumā. Tā autori izpētīja zinātnisko literatūru, kas radīta 200 gadu laikā, lai varētu sniegt atbildi uz diviem jautājumiem: kāda ir planētas definīcija, balstoties uz zinātnieku aprindu viedokli, un vai šī definīcija atbilst kritērijiem, kurus 2006. gadā izmantoja Starptautiskā Astronomijas savienība (IAU), atņemot Plutonam planētas statusu.

Pētījuma autori secinājuši, ka “IAU” nav runājusi zinātnieku kopienas vārdā.

“Pastāv vismaz 120 piemēri zinātniskajā literatūrā, kad pētnieki neņem vērā savienības definīcijas un sauc par planētām tādus objektus, kurus savienība par planētām nav atzinusi. Tas, visticamāk, ir tāpēc, ka vairums zinātnieku neuzskata, ka “IUA” lēmumi ir pareizi un zinātnei derīgi,” izdevumam “NBC News” atklāja pētījuma vadošais autors Filips Metzgers (Philip Metzger).

Kas planētu padara par planētu?

Plutons mācību grāmatās bija planēta līdz brīdim, kad “IAU” 2006. gadā tam šo statusu atņēma.

“Lai Plutons būtu planēta,” viņi saka, “tam jāapriņķo Saule; jābūt pietiekami masīvam, lai paša gravitācijas ietekmē tas ieņemtu sfēras formu; sava apkārtesošā telpa jāspēj “iztīrīt” no kosmiskajiem gruvešiem un citiem ķermeņiem, pierādot to, ka planētai ir gravitācijas dominance savā Saules sistēmas stūrī.”

Plutons neizpilda trešo punktu, jo tas atrodas tā sauktajā Koipera jostā – masīvā asteroīdu un planetoīdu gredzenā, kas stiepjas aiz Neptūna orbītas. Plutonu ieskauj tūkstošiem debess ķermeņu un gruvešu, kuriem katram ir savs gravitācijas lauks. Tāpēc sanāk, ka Plutons savā Saules sistēmas nostūrī nav dominants gravitācijas ziņā, no kā savukārt izriet, ka Plutons nav planēta.

Bet, kā atzīst Metzgers ar kolēģiem, šis trešais punkts ir nevajadzīgi ierobežojošs un nav balstīts uz iepriekšējiem pētījumiem. Aplūkojot simtiem pētījumu, kas veikti astronomijas disciplīnā, var secināt, ka planētai jābūt sfēriskai un jāatrodas Saules orbītā, bet trešais punkts tajos nemaz nav pieminēts.

Pētnieki secina, ka Plutona atbrīvošana no planētas statusa nav balstīta uz kādu vēsturisku precedentu, tāpēc Plutons nākotnē būtu jāuzskata par planētu, kā arī trešais punkts no planētas definīcijas būtu jāsvītro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu