Armēnijas galvaspilsētā pēc premjera aicinājuma notiek protesti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Protesti Armēnijā. 2.oktobris, 2018
Protesti Armēnijā. 2.oktobris, 2018 Foto: KAREN MINASYAN/AFP

Armēnijas galvaspilsētā Erevānā tūkstošiem cilvēku otrdien izgāja demonstrācijās pēc premjerministra Nikola Pašinjana aicinājuma, lai protestētu pret parlamenta pieņemtu likumprojektu, kas apgrūtina parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Pašinjanam, kuru parlaments maijā apstiprināja premjera amatā pēc vairākas nedēļas ilgiem tautas protestiem, ir nesaskaņas ar parlamenta deputātu vairākumu, kas ir bijušā prezidenta Serža Sargsjana sabiedrotie.

43 gadus vecajam Pašinjanam ir nodoms šogad sarīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, lai vājinātu Sargsjana ietekmi, bet viņa pretinieki rada šķēršļus šim nodomam. Kārtējās parlamenta vēlēšanas ir paredzētas tikai 2022.gadā.

Serža Sargsjana otrais un pēdējais prezidentūras termiņš beidzās aprīlī. Viņa mēģinājums palikt pie varas, stājoties premjerministra amatā, izprovocēja protestus, kas pārauga plašākās demonstrācijās pret valdošo Republikāņu partiju. Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Sargsjans atkāpās no jauniegūtā premjera amata.

Pēc Pašinjana aicinājuma otrdien stundas laikā Erevānā sapulcējās vairāki tūkstoši protestētāju, kas bloķēja parlamenta ēkas izejas un aizšķērsoja ar automašīnām tuvākās ielas, saucot: "Nikol! Nikol!"

"Pieņemot šo likumprojektu, Republikāņu partija un spēki, kas to atbalstīja, ir oficiāli pasludinājuši kontrrevolūcijas eksistenci," Pašinjans paziņoja pūlim, kurā daži protestētāji sauca: "Pirmstermiņa vēlēšanas!"

Daži nikni protestētāji iekļuva parlamenta pagalmā, bet Pašinjans lūdza viņus neielauzties ēkā un vēlāk tur iegāja pats, lai runātu ar deputātiem.

Pašinjans arī solīja tuvāko dienu laikā atkāpties no amata, "lai neviens nedomātu, ka es turos pie šā amata".

Pašinjana atkāpšanās var radīt iemeslu pirmstermiņa vēlēšanām, bet tikai tad, ja parlamentam divreiz neizdosies izraudzīties jaunu premjerministru.

Pašinjans, kura kampaņa bija vērsta pret korupciju un par ekonomikas reformām, mēģina panākt pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu, kamēr viņa popularitāte vēl ir maksimāli augsta.

Parlamenta vicespīkers Eduards Šarmazanovs paziņoja, ka otrdien pieņemtā likumprojekta mērķis ir "aizstāvēt deputātu brīvību un tiesības", un noliedza, ka tā mērķis būtu novērst pirmstermiņa vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu