Latvijā Amsterdamas Karaliskais "Concertgebouw" orķestris

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Filips Herevēge
Filips Herevēge Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālajā operā un baletā 8. novembrī notiks Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra koncerts diriģenta Filipa Herevēges vadībā, informē VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Muzikālajā programmā, kas ir daļa no Latvijas valsts simtgadei veltītā koncertcikla "Dzimuši Latvijā", iekļauta Kārļa Marija fon Vēbera uvertīra operai "Oberons", Johannesa Brāmsa Otrā simfonija un Ludviga van Bēthovena "Ceturtais klavierkoncerts", kurā solists būs starptautisko atzinību guvušais pianists Jefims Bronfmans.

"Concertgebouw" orķestris ir viens no pasaules labākajiem orķestriem. Latviešu diriģents Mariss Jansons bija orķestra galvenais diriģents no 2004. līdz 2015. gadam. Orķestris dibināts 1888. gadā, un savā simtajā jubilejas gadā tam oficiāli piešķirts apzīmējums "Karaliskais". Orķestra mājvieta ir viena no izcilākajām pasaules koncertzālēm - Amsterdamas Concertgebouw. Orķestra patronese ir Nīderlandes karaliene.

Projektā "Side by Side" katrā Eiropas valstī, kurā orķestris uzstājas, koncerts tiek atklāts, atskaņojot vienu skaņdarbu kopā ar attiecīgās valsts Mūzikas akadēmijas studentu orķestri.

Diriģents Herevēge dzimis Beļģijā 1947. gadā. Muzikālo izglītību viņš ieguva Konservatorijā klavieru un ērģeļu klasē. Tajā pašā laikā Herevēge sācis arī savu diriģenta karjeru. Mākslinieks 1970. gadā izveidojis baroka mūzikas ansambli "Collegium Vocale Gent". Viņu regulāri aicina uz sadarbību pasaules labākie orķestri, tostarp "Vīnes filharmoniķi", Ņujorkas Sv. Lūkas orķestris u.c.

"Herevēge ir šībrīža pasaules diriģentu saraksta augšgalā galvenokārt tādēļ, ka, pētot vēstures materiālus par senlaiku instrumentiem un interpretācijas smalkumiem, Herevēge prot pietuvoties mūzikas būtībai un viņa radošais rokraksts ir spēcīgas personības apzīmogots,"

diriģentu aprakstīja Bružēvica.

Bronfmans ir viens no nedaudzajiem pianistiem, kurus regulāri mēģina uzrunāt festivāli, orķestri un diriģenti. Viņa tehniku, spēku un liriķa dotības slavējusi gan prese, gan klausītāji. Vasarās Bronfmans ir regulārs viesis Eiropas un ASV lielākajos festivālos. Viņš ir arī sniedzis vairākus solokoncertus lielākajās Ziemeļamerikas, Eiropas un Tālo Austrumu koncertzālēs, tostarp kritiķu un publikas slavētās debijas Kārnegija zālē. Bronfmans ticis nominēts sešām "Grammy" balvām, plūcot laurus 1997. gadā ar trim Bēla Bartoka klavierkoncertiem, kas ierakstīti ar Esu Peku Salonenu un Losandželosas filharmonisko orķestri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu