Sīmanis: "Neiešana vēlēt ir pateikšana, ka valsts tevi neinteresē"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dāvis Sīmanis
Dāvis Sīmanis Foto: LTV

Režisors Dāvis Sīmanis, runājot par nedēļas nogalē gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, LTV raidījumā "Viens pret vienu" atzīst, ka nedošanās uz vēlēšanām būtu savu tiesību atņemšana un pateikšana, ka tevi šī valsts neinteresē.

"Tavā vietā to izdarīs daudzi citi, kuri negribēs redzēt šo valsti attīstāmies pietiekami stipru," teica Sīmanis. Viņš arī piebilda, ka būtu bezatbildīgi balsot par partijām, kuras neiekļūs Saeimā, jo balsis tad aizies citiem spēkiem.

Tāpat Sīmanim šis laiks saistās ar starpkaru periodu, kad mazās valstis ļoti strauji pieņēma autoritārisma ideju. "Cilvēkiem likās simpātiska stingrās rokas ideja, ka viss tiks sakārtots.

Pēc viņa domām, šīs ir pirmās Saeimas vēlēšanas, kurās pie varas varētu nonākt prokremlisks spēks. Sīmanis uzskata, ka lielākais drauds Latvijai ir prokremliska partija ar lielu finansiālo bāzi un populistiska partija, kuras skaļajos saukļos klausās cilvēki, kuriem nav savu ideju.

Nākotnē Sīmanis neizslēdz iespējamu institūtu ierobežošanu, preses brīvības ierobežošanu, jo vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Ungārijā, Itālijā, jau tagad ir lietas, par kurām drīkst runāt, un tādas, par kurām runāt nedrīkst.

Tāpat režisors atzina, ka viņam pašlaik ir neticība prezidenta institūtam. Tas gan nenozīmējot, ka prezidenta vēlēšanu vajadzētu atdot tautas rokās, jo atbalstu sabiedrībā, kā redzams, var "iegūt oligarhi, kas lepojas ar savas pilsētas sakārtošanu par naudu, kas nav viņa paša".

Pēc Sīmaņa teiktā, nevajadzētu meklēt šķietamu risinājumu - vajadzētu ievēlēt partijas, kuras ir spējīgas izvirzīt spēcīgu prezidenta kandidātu.

Vienlaikus Sīmanis piekrīt, ka prezidenta vēlēšanām Saeimā vajadzētu būt atklātām.

Pilnu interviju var noskatīties šeit.

Jau drīzumā uz lielā ekrāna iznāks jaunākā Sīmaņa filma "Tēvs nakts". Šī ir viena no 16 filmām, kas top programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, un tā kinoteātros nonāks 25. oktobrī visā Latvijā. Filma ir patiess stāsts par latvieti Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā savā mājā no nāves izglāba vairāk nekā 50 cilvēku. Filma pēta Žaņa Lipkes drosmes noslēpumu, meklējot atbildes uz jautājumu, vai tās pamatā ir azarts, pārgalvība, spīts, vai pienākums pret savu tuvāko.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu