Klāt NHL sezona. Vai Girgensons pārspēs "nolādēto septiņnieku"?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zemgus Girgensons (nr. 28)
Zemgus Girgensons (nr. 28) Foto: AFP/SCANPIX

Naktī uz 4. oktobri (pēc Latvijas laika) sāksies 102. sezona Nacionālās hokeja līgas (NHL) vēsturē. Sesto gadu pēc kārtas pasaules spēcīgākajā hokeja čempionātā spēlēs uzbrucējs Zemgus Girgensons, kuram līgums ar Bufalo "Sabres" komandu noslēgts līdz šīs sezonas beigām.

Girgensons pērn augustā pagarināja līgumu ar "Sabres" komandu uz diviem gadiem par atalgojumu 1,6 miljoni ASV dolāri sezonā. Pašlaik 24 gadus vecais Latvijas hokejists NHL karjerā sešās sezonās aizvadījis 348 spēles, sakrājot 101 rezultativitātes punktu - 44 vārti un 57 piespēles.

Rezultativitātes ziņā Girgensonam veiksmīgākās bija pirmās divas NHL sezonas, kurās viņš atzīmējās attiecīgi ar 22 (8 vārti + 14 piespēles) un 30 (15+15) punktiem. Savukārt iepriekšējās trijās sezonās viņš katrā guva septiņus vārtus - 18 (7+11), 16 (7+9) un 15 (7+8) punkti.

"Man loma ir forčekings (agresīva aizsardzība), vietas radīšana citiem un spēka paņēmieni. Tai pašā laikā es varu izmantot savas iespējas uzbrukumā. Lai arī kāda loma man ir komandā, es varēšu to izpildīt. Esmu no tiem hokejistiem, kurš izpilda trenera dotos norādījumus."

Girgensons ir ceturtais rezultatīvākais Latvijas hokejists NHL vēsturē regulārajā čempionātā, par 35 punktiem atpaliekot no Kārļa Skrastiņa, kurš 832 mačos sakrāja 136 punktus (32+104). Otrais ir Sergejs Žoltoks, kuram 588 mačos 258 punkti (111+147), bet rezultatīvākais ir Sandis Ozoliņš - 875 spēlēs 564 punkti (167+397).

Zīmīgi, ka Girgensonam divas veiksmīgākās sezonas Bufalo komandā bija tieši pie galvenā trenera Teda Nolana, kurš iepriekš vadīja arī Latvijas izlasi. Savukārt tagad jau otro sezonu pie "Sabres" stūres būs galvenais treneris Fils Hauslijs.

"Mēs visi redzam, ka Girgensons katrā treniņā un spēlē demonstrē daudz fiziskas spēles, kas mums ir ļoti nepieciešams. Viņš jau kopš treniņnometnes sākuma ir viens no mūsu stabilākajiem hokejistiem."

Fils Hauslijs un Zemgus Girgensons (centrā)
Fils Hauslijs un Zemgus Girgensons (centrā) Foto: AP/LETA

"Sabres" pagājušajā sezonā bija vājākā NHL komanda, 82 spēlēs izcīnot tikai 25 uzvaras. Bufalo vienība izslēgšanas spēļu turnīrā jeb Stenlija kausa izcīņā nav spēlējusi iekļūt pēdējos septiņus gadus pēc kārtas. Labākais rezultāts sasniegts 1975. un 1999. gadā, kad "Sabres" iekļuva Stenlija kausa finālā, taču abas reizes zaudēja cīņā par trofeju.

2018. gada NHL jauno spēlētāju draftā, kas risinājās vasarā, "Sabres" ar pirmo numuru izraudzījās pašlaik 18 gadus veco zviedru aizsargu Rasmusu Dālinu. Tiek cerēts, ka viņš nākotnē kļūs par vienu no vadošajiem aizsargiem visā līgā, kā arī būs labs palīgs Bufalo komandai jau šosezon. Viņu raksturo kā spēlētāju ar izcilu nūjas pārvaldīšanas tehniku un prasmi nospēlēt rezultatīvi, jo sevišķi skaitliskajā vairākumā.

"Sabres" pagājušajā sezonā guva 199 vārtus, kas bija vājākais rādītājs visā līgā. Precīzo metienu trūkumu varētu mazināt trīs uzbrucēji, kuri komandai pievienojās šovasar spēlētāju maiņas darījumos - kanādietis Džefs Skiners, amerikānis Konors Šīrijs un zviedrs Patriks Berglunds.

Skinera karjerā ir trīs sezonas, kurās viņš guvis vismaz 30 vārtus, Šīrijs iepriekšējās divās sezonās kopā iemeta 41 ripu, bet Berglunds karjerā trīs reizes pārsniedzis sezonā 20 precīzo metienu robežu.

"Man ir jācīnās par savu vietu - daru to katrā treniņā. Lielāka konkurence palīdzēs mums mainīt domāšanu un kļūt par komandu, kas izcīnīs vairāk uzvaru. Domāju, jebkurš šajā komandā apzinās, ka mums ir jāmaina domāšana, lai kļūtu par labāku vienību."

Būtiskas izmaiņas notikušas vārtsargu līnijā. Šovasar "Sabres" komandu atstāja zviedrs Robins Lēners, kurš kā brīvais aģents noslēdza līgumu ar Ņujorkas "Islanders". Viņa vietu komandas pirmā vārtsarga pozīcijā ieņems kanādietis Kārters Hatons, kurš vasarā noslēdza trīs gadu līgumu par kopumā 8,25 miljonu ASV dolāru lielu atalgojumu.

Gatavojoties sezonai, "Sabres" aizvadīja septiņas pārbaudes spēles, kurās izdevās izcīnīt trīs uzvaras. Pēdējā no šiem mačiem Girgensons izcēlās ar gūtiem vārtiem un rezultatīvu piespēli, palīdzot Bufalo komandai ar panākumu noslēgt pārbaudes maču ciklu.

"Viss pašlaik izskatās citādāk nekā iepriekš. Spēlētāji treniņos no sevis izliek visu, un pašlaik ir lielāka sāncensība. Komandai tas nāk par labu, liek katram strādāt vairāk - neviens nedrīkst paņemt brīvdienu, jo tad būsi ārā no vienības."

"Sabres" pirmo spēli aizvadīs jaunās sezonas otrajā spēļu dienā, naktī uz piektdienu, 5. oktobri (pēc Latvijas laika plkst. 2.00). Bufalo uzņems Bostonas "Bruins" komandu.

NHL 102. sezona sāksies ar vienu Latvijas hokejistu pasaules spēcīgākajā hokeja čempionātā, taču vairāki latvieši ir tuvu debijai šajā līgā.

Pirmssezonas pārbaudes spēlēs NHL kluba Pitsburgas "Penguins" sastāvā ar gūtiem vārtiem un rezultatīvu piespēli izcēlās Teodors Bļugers.

Savukārt tikai dienu pirms NHL sezonas sākuma Kolumbusas "Blue Jackets" uz fārmklubu nosūtīja vārtsargu Edmundu Matīsu Kivlenieku. Viņš vienā no pārbaudes mačiem nospēlēja pirmo periodu, atvairot visus septiņus pretinieku metienus, taču spēli neturpināja traumas dēļ.

NHL pirmssezonas treniņnometnēs piedalījās arī uzbrucējs Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators"), kā arī aizsargi Kristiāns Rubīns (Toronto "Maple Leafs") un Kristofers Bindulis (Vašingtonas "Capitals").

Bukmeikeru prognozes liecina, ka Bļugeram, Balceram un arī Kivleniekam ir samērā labas izredzes šosezon debitēt NHL, tomēr viņi visi trīs sezonu uzsāks fārmklubos Amerikas Hokeja līgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu