Opija krūkas – veids, kā narkotikas glabāja un transportēja bronzas laikmetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Jorkas Universitātes un Britu muzeja pētnieki bronzas laikmeta krūkā uzgājuši opiātu atliekas. Tas liecina par narkotiku tirdzniecību un transportēšanu pirms trīs tūkstošiem gadu, vēsta ārvalstu mediji.

Saukta par “gredzenpamatnes krūku”, tā jau sen piesaistīja pētnieku uzmanību un aizdomas, ka tai ir sakars ar opija tirdzniecību un transportēšanu, jo krūkas forma ir pārsteidzoši līdzīga magones galviņai.

Tomēr tagad atrasti tieši pierādījumi, kas šīs aizdomas apstiprina, proti, pētnieki krūkā atraduši vismaz trīs tūkstošus gadu senas opija atliekas.

Foto: SWNS/ScanPix

Pati krūka, kas izstādīta Britu muzejā, darināta starp 1650. un 1350. gadu pirms mūsu ēras.

Sākotnējā krūkas analīze atklāja, ka tajā atradusies augu eļļa, tomēr vēlāk pētnieki atklāja arī opija alkaloīdu pēdas, kas ir organiski savienojumi, iegūti no opija magonēm. Zināms, ka šie savienojumi cilvēkam izraisa “īpašu psihisku efektu”.

Dučiem šādu krūku arheologi ir atraduši vairākās izrakumu vietās Ēģiptē un Sīrijā. Pētnieki uzskata, ka tās izgatavotas Kiprā, bet pēc tam transportētas uz citām teritorijām.

Vienu aizzīmogotu krūku pētnieki atrada Britu muzejā un nekavējoties nolēma izpētīt, kas tajā varētu būt iekšā.

“Opiātu alkaloīdi, ko mēs atradām krūkā, ir ļoti noturīgi pret degradāciju, tāpēc tos ir potenciāli reālāk atklāt antīkos traukos nekā, piemēram, morfiju. Alkaloīdi atradās augu eļļā, tāpēc joprojām nav īsti skaidrs, kā tieši opijs tika lietots,” komentēja pētniece Reičela Smita (Rachel Smith).

Iepriekš pētnieki sprieda, ka šādās krūkās tika glabāta magoņu sēklu eļļa, kas lietota ķermeņa ieziešanai vai kā smaržu sastāvdaļa. Opijs, protams, arī tādā lietojumā iedarbojās un, iespējams, bija rituāla sastāvdaļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu