Jaunzēlande varēs pieprasīt valstī iebraucošajiem cilvēkiem piekļuvi viņu telefoniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Jaunzēlandē šonedēļ stājies spēkā jauns muitas un akcīzes likums, kas paredz, ka Jaunzēlandes amatpersonām būs tiesības uz robežas pieprasīt valstī iebraucošajiem cilvēkiem piekļuvi viņu telefoniem, lai pārbaudītu tajos esošo informāciju. Par atteikšanos šādu piekļuvi sniegt cilvēkam var nākties maksāt sodu līdz pat 5000 Jaunzēlandes dolāru (2850 eiro) apmērā, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Tāpat Jaunzēlandes varas iestādēm ir tiesības potenciāli konfiscēt ierīces cilvēkiem, kas atsakās piekrist to pārbaudīšanai.

Jaunzēlandes nevalstiskās organizācijas jau asi kritizējušas šo likumu, uzsverot, ka tas ir smaga iejaukšanās gan telefona īpašnieka, gan viņa tuvinieku privātajā dzīvē.

“Modernie viedtelefoni satur lielu daudzumu ļoti sensitīvas privātas informācijas, tostarp e-pastus, vēstules, medicīnisku informāciju, privātas fotogrāfijas un ļoti privātas fotogrāfijas,” norāda Jaunzēlandes Pilsonisko brīvu padomes (CCL) vadītājs Tomass Bīgls.

“Šā likuma realitāte ir tāda, ka muitai tiek piešķirta vara piespiedu kārtā atbloķēt cilvēku telefonus bez jebkāda attaisnojuma un apelācijas iespējām,” viņš piebilda.

Tikmēr Jaunzēlandes Muitas dienesta pārstāvji skaidro, ka izmaiņas likumos bija nepieciešamas, jo pāreja no papīra sistēmām uz elektroniskām sistēmām nozīmē, ka šobrīd vairums aizliegto materiālu un slepeno dokumentu tiek glabāts elektroniski.

Muitas dienests gan uzsver, ka realitātē pārbaudīto elektronisko ierīču daudzums ir salīdzinoši neliels.

2017.gadā uz Jaunzēlandes robežām pārbaudīti kopumā 14 miljoni cilvēku, tomēr elektroniskās ierīces pārbaudītas vien 537 gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu