"Lielais dzintars" aicina uz tikšanos ar komponistu Pēteri Vasku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

6. oktobrī, plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" ar pasaulē slavenākā latviešu komponista Pētera Vaska jaundarba - Koncerta obojai un orķestrim - vienu no pirmatskaņojumiem tiks atklāta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunā sezona. Pirms koncerta, plkst. 18.15, koncertzāles mākslas telpā "Civita Nova" ikviens gaidīts uz īpašu tikšanos un pirmskoncerta sarunu ar pašu komponistu, informē Santa Margeviča, SIA "Lielais Dzintars" Sabiedrisko attiecību vadītāja.

"Manā ieskatā oboja ir pastorāls instruments, un drāma, traģika nav gluži pirmais, kas nāk prātā, domājot par obojas skaņu un iespējām. Koncerts kopumā varētu būt kā, piemēram, cilvēka mūžs ar sākumu, piepildījumu un aiziešanu, tomēr man labāk patiktu līdzība ar tādu kā garu kosmogonisku dienu, kas ilgst, piemēram, simt gadu," par jaundarbu stāsta Pēteris Vasks. Viņš to raksturo kā gaišu, priekpilnu opusu, kurā ieskanas gan mīlestība uz dabu, gan dzimteni. Komponists norāda, ka īpaši skaņdarba vidusdaļu pāršalc svētku, teju Dziesmusvētku sajūta, kurā ieskanas latviskas - dziedošas un dejojošas - melodijas.

Koncerts būs īpašs, jo Vaska jaundarbu pirmatskaņojumi Latvijā ir liels retums, un nu Latvijas simtgades atzīmēšana mums devusi šo teju unikālo iespēju piedzīvot Pētera Vaska izvērsta simfoniska opusa piedzimšanu Liepājā. Solo spēlēs "Berlīnes filharmoniķu" pirmā oboja, izcilais Albrehts Maijers, un pie diriģenta pults redzēsim LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu - Andri Pogu. Koncertā dzirdēsim arī romantisma laika simfoniskās mūzikas lielmeistara Antona Bruknera grandiozo Sesto simfoniju. Pirmo reizi koncerts tiks atskaņots dienu iepriekš, 5. oktobrī, LNSO mītnesvietā Lielajā ģildē.

Pirmskoncerta sarunas uzmanības lokā būs Pētera Vaska un Antona Bruknera muzikālie un dzīves uzskati, kā arī koncerta programmā iekļautie opusi. Ar Pēteri Vasku sarunāsies muzikologs Orests Silabriedis.

Klausīties aicināts ikviens interesents bez dalības maksas.

"Pēteris Vasks ir viens no pazīstamākajiem latviešiem pasaulē. Viņa skaņdarbus ik dienu atskaņo dažādu kontinentu lielākajās koncertzālēs. Man ir liels prieks, ka komponists ir uzrakstījis jaundarbu "Koncerts obojai un orķestrim", kuru pirmatskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar nepārspējamo "Berlīnes Filharmoniķu" obojistu Albrehtu Maijeru un ka Liepāja ir iekļauta pirmatskaņotāju pilsētu sarakstā! Šis ir notikums, kas ieies Latvijas mūzikas vēsturē, " par koncertu "Lielajā dzintarā" gandarīts koncertzāles valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Biļetes uz LNSO sezonas atklāšanas koncertu Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" var iegādāties koncertzāles informācijas centrā, "Biļešu paradīzes" kasēs un mājaslapā bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu