"Lucha canaria" - no baznīcas uz cīņu zāli

Kristaps Plaums, LETA, speciāli TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristaps Plaums

Daudzviet pasaulē līdz mūsdienām izdzīvojuši vietējie cīņas sporta veidi, un izņēmums nav arī Kanāriju salas, kur tiek saglabātas kanāriešu cīņas jeb "lucha canaria" tradīcijas. Šim sporta veidam, kura pirmsākumi meklējami 15. gadsimtā, jau 75 gadus ir sava federācija, kā arī pat mobilā lietotne, tiesa, nefunkcionējoša.

Piektdienas vakarā norisinājās divi kanāriešu cīņas pārbaudes mači - viens no tiem bija Tenerifes galvaspilsētā Santakrusā, bet mani ceļi veda uz vienu no Sankristobalas de la Lagunas  rajoniem Gvamasu, kur mīt aptuveni 4000 iedzīvotāju. Gvamasas komanda iepriekšējā sezonā palika pēdējā vietā un gatavojas jaunajai sezonai, aizvadot pārbaudes cīņu ar Santakrusas rajona Tegestes cīkstoņiem.

Kanāriešu cīņas mači norisinās arēnās, kādas Tenerifē ir vairākas. Blakus Gvamasas arēnai ir baznīca, bet pāri ielai pretī dievnamam - kafejnīca. Aptuveni pusstundu pirms cīņu sākuma baznīcas durvis tika slēgtas, taču kafejnīca bija vaļā līdz pat dueļu noslēgumam. Tiesa, baznīcas laukums bija laba iesildošo treniņu vieta pašiem lielākajiem cīkstoņiem laikā, kamēr mačus aizvadīja jaunieši.

Pie arēnas ierados stundu pirms cīņu vakara sākuma, taču pat nebiju viens no pirmajiem, jo tur jau drūzmējās jaunie cīkstoņi un dažas ģimenes. Par gaidāmo cīņu vakaru pie arēnas durvīm vēsta A4 formāta afiša, bet arī bez tās hallei garām nepaiesi, jo durvis ir vaļā un iekšā skan skaļa mūzika. No skandām plūstošās čerkstošās mūzikas skaņas radīja autentisku sajūtu, taču, kā vēlāk izrādījās, tas bija tikai atskaņošanas iekārtu defekts.

Pirms īstajiem mačiem bija iesildošās cīņas, kurās sacentās abu klubu kadeti un jaunieši.  Kadetu cīņas vēroja ap 70-80 skatītāju, bet, laikam ejot, arēna pakāpeniski piepildījās ar apmeklētājiem, līdz to skaits tuvojās diviem simtiem.

Ieeja maksā sešus eiro, pret kuriem tiek izsniegts talons. Pie ieejas neviens nepārbauda somas vai kabatas un nav arī apsardzes, acīmredzot cits citam uzticas, ka cīņas vakars aizritēs bez incidentiem. Nelielajā arēnā, kur bez lielas saspiešanās var ietilpt aptuveni 200 skatītāju, valda draudzīga atmosfēra - uz pasākumu ieradušies dažādu paaudžu tenerifieši, kuri visi vairāk vai mazāk savā starpā ir pazīstami.

Cīkstoņiem atbalsta netrūkst arī nodrošinājuma ziņā - arēna ir pieticīga, taču tajā pašā laikā svaigi remontēta, sportistiem ir jauni formastērpi. Klubam ir daudz atbalstītāju un sponsoru, jo zāli rotā dažādas reklāmas - saimniecības preču veikals, ziedu salons, restorāns, veselības centrs, restorāni, bāri un citi uzņēmumi.

Cīņas ritējums ir džentlmenisks - uzvarētājs palīdz zaudētājam piecelties, kā arī tiek cienīti tiesneša lēmumi. Tiesa, viņam gan nav diez cik daudz darba, jo cīņas noteikumi ir pavisam vienkārši - jāpanāk, lai pretinieks ar jebkuru ķermeņa daļu, izņemot pēdas, skar smiltīm klāto cīņas laukumu. Salīdzinot ar klasiskajiem cīņas sporta veidiem, šeit nav svara kategoriju, tādējādi dažreiz var nākties izbaudīt pretinieka pārspēku un jau pēc pāris sekundēm attapties guļot smiltīs.

Gvamasas cīņas klubam gatavošanās sezonai gan nebija īpaši veiksmīga, jo Tegestes kolēģu pārākums tika atzīts ar rezultātu 10-12. Abas komandas savā starpā cīnīsies arī čempionāta pirmajā duelī, kas norisināsies 20.oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu