Vecāku organizācija: lielāka pabalsta saglabāšana strādājošiem vecākiem sniegs vairāk iespēju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas vecāku organizācijas "Mammām un tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa
Latvijas vecāku organizācijas "Mammām un tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Vecāku pabalsta izmaksa 80% apmērā līdzšinējo 30%, ja vecāki nolemj līdztekus bērna audzināšanai atsākt darba gaitas, varētu nodrošināt ģimenēm vairāk iespēju, uzskata Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Viņa skaidroja, ka šāda kārtība būtu izdevīgāka nekā esošā, jo tas nozīmētu, ka vecāks var palikt darba apritē un saņemt papildinājumu ģimenes budžetā.

Pēc Akmentiņas-Smildziņas paustā, patlaban izveidojusies absurda situācija, kad, piemēram, ja vecāks, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, izdomā sākt savu uzņēmumu, kas sākotnēji viņam varētu nebūt ļoti ienesīgs, pazaudē arī vecāku pabalstu.

Šī iemesla dēļ organizācijas vadītāja ir pārliecināta, ka iecerētās izmaiņas dos vairāk iespēju ģimenei, īpaši gadījumos, kad vecākam būs iespēja strādāt nepilnu slodzi vai kad ir iespēja apvienot darbu ar bērna audzināšanu.

Akmentiņa-Smildziņa sacīja, ka Latvijā arvien vairāk tiek runāts par darba un dzīves līdzsvarošanu, turklāt tas notiek gan medijos, gan sabiedrībā, gan arī ministriju līmenī, tāpēc šāda iniciatīva ir atbalstāma.

Organizācijas vadītāja atzina, ka varētu pastāvēt risks, ka vecāki, mēģinot pelnīt vairāk, bērnus varētu uzticēt kādam citam, tomēr jau šobrīd ir šādi vecāki, un viņa šaubās, ka izmaiņas varētu palielināt šādu vecāku skaitu.

Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Labklājības ministrijas un citu iesaistīto ekspertu veidotā darba grupa vienojusies, ka jaunajiem vecākiem varētu saglabāt 80% vecāku pabalstu līdzšinējo 30% vietā, ja viņi nolemtu līdztekus bērna audzināšanai atsākt darba gaitas, aģentūru LETA informēja LTRK.

Šī vienošanās paredz, ka vecāki varēs paši izvēlēties darba slodzi, vienlaikus saglabājot aprēķināto vecāku pabalstu 80% apmērā. Vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī būs ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksās 80% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Plānotās izmaiņas noteiks, ka vecāku pabalsts strādājošam vecākam piešķirams tikai tajā gadījumā, ja otrs no vecākiem nav bērna kopšanas atvaļinājumā.

Lai nodrošinātu, ka pabalstus varēs saņemt personas, kuras vismaz īsu brīdi būs sociāli apdrošinātas, nevis tikai ieguvušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu vienlaicīgi ar sociālā apdrošināšanas gadījuma iestāšanos, plānots noteikt arī kvalifikācijas periodu maternitātes, vecāku un paternitātes pabalstiem. Tas nozīmē, ka tiesības uz pabalstiem būs tiem cilvēkiem, kuri sociālās apdrošināšanas iemaksas būs veikuši ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējos 24 mēnešos, attiecīgi paredzot normai pārejas periodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu