EK brīdina par regresu Rumānijas tieslietu reformās

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Rumānijas tieslietu sistēmas reformās, kā šķiet, notiek regress, trešdien atzina Eiropas Komisija (EK), vienlaikus paužot bažas, ka valsts varētu domino efektā sekot Ungārijai un Polijai, kur, kā to apgalvo kritiķi, esot vērojamas autoritāras tendences.

Sociāldemokrātu vadītās koalīcijas plāni veikt izmaiņas tieslietu sistēmā un mainīt likumdošanu tā, ka potenciāli tiktu dekriminalizēti vairāki ar korupciju saistīti pārkāpumi, izsaukuši Eiropas Savienības (ES), ASV Valsts departamenta un Rumānijas tiesnešu pārmetumus, kā arī vērienīgus ielu protestus.

Šie procesi raisa satraukumu, sacīja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

"Mēs pagātnē esam pieredzējuši būtisku progresu, tomēr procesi šobrīd virzās atpakaļ veidā, kas rada kaitējumu vietai, kādu Rumānija ir izveidojusi pēdējo gadu laikā kā ES dalībvalsts," debatēs par Rumāniju Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem sacīja Timmermanss.

"Es aicinu Rumānijas varasiestādes veikt pilnīgu un objektīvu šī jautājuma izmeklēšanu," viņš norādīja.

"Tieslietu likumu un krimināltiesu reformas ir savstarpēji saistītas, un ir jāizvairās, ka tām ir negatīva ietekme uz tiesu varas neatkarību un to efektivitāti cīņā ar korupciju."

Rumānijas premjerministre Viorika Dančila noraidīja pārmetumus.

"Neliedziet Rumānijai to, kas ir atļauts citām savienības dalībvalstīm, un nepieļaujiet, ka Rumānijā notiek lietas, kas ir nepieņemamas citās dalībvalstīs," premjere sacīja EP.

"Mēs gribam būt partneri, bet mēs gribam būt vienlīdzīgi partneri. Neviens nespēs novirzīt Rumāniju no tās Eiropas ceļa," sacīja Dančila.

Centriski labējā Eiropas Tautas partija, kurai ir lielākā EP frakcija, pievienojās pārmetumiem.

"Rumāņi cīnījās pret komunismu par savu brīvību. Viņi sagrāva tirāniju un uzcēla demokrātiju. Šos drosmīgos un cildenos centienus nedrīkst apdraudēt," sacīja ETP vicepriekšsēdis Estebans Gonsaless Ponss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu