ES ekonomikas komisārs atzīst kļūdas ekonomiskās krīzes risināšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī
Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī trešdien atzinis, ka "fundamentālas kļūdas", kas pirms desmit gadiem tika pieļautas finanšu krīzes novēršanā, ir saasinājušas blokā pastāvošās politiskās pretrunas.

"Politiskā spriedze, ko piedzīvo Eiropa, manuprāt, ir tiešs rezultāts tam, kādā veidā Eiropas Savienība un dalībvalstis risināja ekonomisko krīzi," Parīzē notiekošā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) foruma kuluāros norādīja Moskovisī.

Viņš atzina, ka pieļautas divas "fundamentālas kļūdas" - ekonomisko lēmumu pieņemšanas efektivitāte tika stādīta augstāk nekā lēmumu pieņemšana pārstāvnieciskās demokrātijas ceļā un netika gādāts par visneaizsargātāko pilsoņu aizsardzību.

Komisārs piebilda, ka, vēl būdams Francijas finanšu ministrs, viņš esot atzinis paša lomu "aktīvā Eiropas ekonomiskās pārvaldības stiprināšanā".

Moskovisī pauda nožēlu, ka tolaik pieņemtie lēmumi "radīja iespaidu, ka tos pieņēmuši eksperti, nevis politiķi".

Tajā pašā laikā komisārs asi nosodīja Itālijas jaunās valdības "eiroskepticismu un ksenofobiju".

"Itāļi ir (..) izvēlējušies pārliecināti eiroskeptisku un ksenofobisku valdību, kas imigrācijas un budžeta jautājumos vēlas atbrīvoties no saviem Eiropas pienākumiem," uzsvēra Moskovisī.

Viņš jau iepriekš aizkaitinājis Romu, paziņojot, ka tai esot jāpasaka patiesība itāļu tautai par nepieciešamību ievērot stingru finanšu disciplīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu