NATO pieprasa atbildes par Krievijas raķetēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas kareivis aiz NATO karoga. Ilustratīvs foto
Vācijas kareivis aiz NATO karoga. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs trešdien aicināja Maskavu sniegt pierādījumus, ka tā ievēro vēsturisko Aukstā kara gadu kodolieroču samazināšanas līgumu, vienlaikus vairojoties bažām par jauno Krievijas raķešu sistēmu.

Vašingtona jau teju divus gadus sūdzas, ka ar no zemes palaižamo Krievijas raķešu sistēmu tiek pārkāpts 1987.gada Līgums par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju (INF).

NATO aizsardzības ministri runās par šo jautājumu divu dienu tikšanās laikā Briselē. Jau jūlijā samita deklarācijā bija norādīts, ka Krievijas raķešu sistēma 9M729 rada "nopietnas bažas".

Stoltenbergs sacīja, ka 1987.gadā ASV prezidenta Ronalda Reigana un padomju līdera Mihaila Gorbačova parakstītais līgums ir "Eiropas drošības stūrakmens".

"Mēs esam ļoti nopietni, kad aicinām Krieviju ievērot INF caurspīdīgā un pārbaudāmā veidā," sacīja Stoltenbergs, piebilstot - Maskava ilgi noliegusi, ka šāda raķete vispār ir.

"Tagad viņi ir atzinuši, ka šāda raķete ir, un līdz ar to mēs esam aicinājuši viņus atbildēt uz mūsu jautājumiem. Kamēr viņi neatbild uz mūsu jautājumiem, ticamākais skaidrojums ir, ka tas ir INF pārkāpums."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu