Asociācija: Laika apstākļi kavē atlikušās kartupeļu ražas novākšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Lai arī lielākā daļa kartupeļu ražas Latvijā ir novākta, darbi vēl turpinās, jo atlikušās kartupeļu ražas novākšanu kavē laika apstākļi, sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

"Lielākais daudzums [kartupeļu ražas] ir novākts, bet vēl ir vācamas platības, dažnedažādas," viņa sacīja.

Kraukle piebilda, ka šogad kartupeļiem ļoti ilgi brieda miza, tāpēc daudzviet ar to novākšanu vajadzēja nogaidīt. Savukārt tagad, kad tie būtu jānovāc, darbus kavē laika apstākļi, jo ik pa laikam līst lietus.

Viņa atzina, ka no laika apstākļiem ir atkarīgs, kad ražas novākšana varētu noslēgties. Vairumam saimniecību, kurās raža vēl nav novākta, nav nepieciešams vairāk par nedēļu, ja laika apstākļi darbus neiekavēs.

Pēc viņas sacītā, līdz šim ievāktās kartupeļu ražas kvalitāte vērtējama dažādi. Daļā saimniecību kartupeļu ražu pabojājis kraupis, un ir arī tādas saimniecības, kur kartupeļi cietuši no maijvabolēm. Tāpat ir saimniecības, kur kartupeļi padevušies labas kvalitātes.

Kraukle prognozēja, ka kopējais Latvijā ievāktās kartupeļu ražas apmērs šogad būs mazāks nekā pērn. Lai gan samērā daudz saimniecību ražu vērtē kā ļoti labu, tas nekompensē zaudētās ražas apmēru saimniecībās, kuras cieta no sausuma. "Tiem, kas kartupeļus novāca agrāk, ražas padevušās ne tik labas. Savukārt tiem, kas nogaidīja un ražu novāca vēlāk, tā padevusies laba," sacīja Kraukle.

Viņa arī prognozēja, ka kartupeļu cenas šogad sliktākas ražas dēļ varētu palielināties salīdzinājumā ar pagājušo gadu. "Kartupeļu cenas varētu būt augstākas. Ražu būs izdevies novākt, bet, ja produkcijas kvalitāte ir zemāka un daudzi kartupeļi ir bojāti, tad tā nav pārdodamā prece. Kopumā tas ietekmē cenu," teica Kraukle.

Viņa piebilda, ka arī citās Eiropas valstīs šogad ir zemākas kartupeļu ražas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu