KNAB skaidro, kāpēc "palīdzēja" "Saskaņai" novākt nelikumīgo reklāmu Spīķeros (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā.
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā. Foto: Evija Trifanova/LETA

​Likumsargu prasība aizvākt pretlikumīgo partijas "Saskaņa" aģitāciju Spīķeros faktiski nedēļu tika ignorēta, kas tiesiskā valstī nav pieļaujams, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļa vadītāja Amīlija Raituma.

Viņa atzina, ka konkrētās reklāmas noņemtas piespiedu kārtā. "Nav pieļaujama šī situācija, jo viens subjekts atļaujas ignorēt likuma ierobežojumus [..]," skaidroja Raituma, piebilstot, ka šis nav bijis nekas vairāk kā paņēmiens likuma normu apiešanai.

KNAB pārstāve atzina, ka šajā gadījumā noteikti tiks piespriests administratīvais sods.

Vienlaikus līdz nākamajām vēlēšanām būtu jāpārskata priekšvēlēšanu aģitācijas regulējums un atbildība, lai pret šādiem likuma pārkāpumiem varētu vērsties ātrāk un efektīvāk, viņa norādīja.

KNAB pārstāve uzsvēra, ka šajā priekšvēlēšanu periodā ir bijis daudz slēptās aģitācijas, pieņemti vairāki lēmumi, lai apturētu nelikumīgu aģitāciju, apturēta turpmākas aģitācijas atļauja trešajai personai un  pieņemti vēl citi lēmumi.

Gaidot nākamās vēlēšanas, ir nepieciešamas vairākas izmaiņas, secinājuši KNAB speciālisti.

Nav pieļaujams, ka par būtiskiem pārkāpumiem tiek piemērots 1400 eiro administratīvais sods, sacīja Raituma.

Tāpat būtu jāvērtē jāpārskata griesti priekšvēlēšanu pasākumiem. Patlaban tie attiecas tikai uz aģitācijas materiālu izplatīšanu. Tikmēr partija ar lieliem finanšu resursiem var noalgot visdārgāko režisoru, kampaņas koordinatoru un izveidot ļoti efektīvu un dārgu kampaņu, sacīja Raituma.

Kā ziņots, KNAB 26.septembrī publiski paziņoja, ka ir lūdzis uzņēmumu "Spikeru nami" noņemt partijas "Saskaņa" pretlikumīgo aģitāciju no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā, pie Centrāltirgus.

Spīķeros atrodas "Saskaņas" birojs. Uzņēmums šogad 12.septembrī ir noslēdzis līgumu "par pasākuma noformējuma nesēju nomu" ar partiju. Līgums bija spēkā līdz 4.oktobrim.

Ņemot vērā, ka pēc KNAB lūguma paušanas "Spikeru nami" aģitāciju nenovāca, KNAB trešdien pieņēma lēmumu par aģitācijas piespiedu novākšanu.

"Normatīvo aktu neievērošana priekšvēlēšanu aģitācijas norisē ir uzskatāma par tiešiem draudiem sabiedriskajai kārtībai," uzsver KNAB. 

"SIA "Spikeru nami" attieksme, klaji ignorējot likuma prasības un nepildot tiesībsargājošās iestādes izdotajā administratīvajā aktā uzlikto pienākumu, ir tiesiskā valstī nepieņemama rīcība."

Izdevumi par reklāmas objekta izvietošanu tiks ierēķināti "Saskaņas" limitētajos priekšvēlēšanu tēriņos.

Uzņēmuma pārstāvis Aleksandrs Brumermanis precīzi nekomentēja notikušo, aicinot sazināties ar darbu veicējiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu