Eksprezidente: Populisti apelē pie bailēm, bet viņu teiktajā vērts ieklausīties (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga Foto: Evija Trifanova/LETA

Jebkuram politiķim, kas tagad kandidē vēlēšanās, būtu pietiekami skaidri jāpozicionē sevi, ka viņš ir par turpmāku Latvijas attīstību un integrēšanos Rietumu kapitālistiskajā pasaulē, intervijā žurnālam "Ir" sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Pat ar visiem kapitālisma trūkumiem. Nav jau tā kaut kāda ideālā sistēma, bet tā ir patlaban labākā," uzskata eksprezidente.

Viņa aicina vēlētājus raudzīties jebkurā politiskā piedāvājumā, domājot, vai tiem ir pietiekami skaidrs, kur mēs esam un kurp virzāmies kopš neatkarības atgūšanas. 

"Varbūt kādam tas ir kļuvis miglains un aizmirsies. No tādiem būtu jāuzmanās," uzskata Vīķe-Freiberga.

Nevarētu teikt, ka "esam bezdibeņa malā un ka mums ir risks tūliņ iegāzties aizā", komentējot sevi pieteikušos politiskos spēkus, izteicās eksprezidente. Proti, nav tādu kandidātu, kas saka, ka ir jāizstājas no Eiropas Savienības, NATO. Vienlaikus stingrās apņēmības trūkumu šur un tur varot manīt - "tādu ļenganu atbalstu [rietumnieciskai] orientācijai".

Vaicāta, cik bīstams ir populisma pieaugums pasaulē un Latvijā, viņa sacīja, ka ir viena lieta, kuru var pārmest populismam un kas ir bīstami politiskajai stabilitātei un attīstībai - viņi apelē pie cilvēku negatīvām jūtām. "Cilvēka lēmumi diemžēl nav lielāko tiesu racionāli. Racionālais elements ir mazākumā iepretī emocionālajam," teica Vīķe-Freiberga.

Viņasprāt, tā ir nelaime "cilvēku sugai", ka negatīvās emocijas ir vieglāk uzkurināt nekā pozitīvās. "Tradicionālās partijas, sevišķi tādas, kas ir ilgi bijušas pie varas, aizmirst par emocionālo pacēlumu. Turpretī totalitārās iekārtās viss tiek darīts, lai būtu ne tikai vairāk vai mazāk maizes, bet arī noteikti ļoti daudz cirka spēles, lai rastos šis pacilājums. To pieraksta valdošajai elitei, un bez tā cilvēki nevar dzīvot. Daudzās demokrātijās par to tiek pilnīgi aizmirsts, un cilvēkiem no valsts puses dod tikai, kā Eiropas Savienības gadījumā, sausas regulas. Vairākums cilvēku negrib tajās iedziļināties, pat ja viņi varētu," viņa klāstīja.

Sliktākais esot tas, ka tiek apelēts pie bailēm. "Mums visiem instinktīvi ir iekšā tās pašas reptiļa smadzenes. Tām aktivizējoties, tīri fizioloģiski, emocionāli rodas vai nu vēlme uzbrukt, vai mukt. Populisti apelē pie emocijām vairāk nekā pie racionālā, pie negatīvā vairāk nekā pozitīvā. Saliekot to kopā, tas noved uz ļoti bīstama ceļa," uzsvēra Vīķe-Freiberga.

Vienlaikus viņa aicināja ieklausīties tajā, ko saka populisti. "Mēs domājam, ka mums ir skaidra bilde - kāda ir pasaule, kas ir labs un kas ļauns. Te parādās ļaudis, kuri nepiekrīt. Jautājums - kam viņi nepiekrīt? Kāpēc nepiekrīt? Vai mēs varam atrast kādu vidusceļu? Jo demokrātiskā politika nozīmē meklēt kaut kādu saprašanos," uzsvēra eksprezidente, piebilstot, ka viņai kā psiholoģei šķiet, ka atvērtība un gatavība uzklausīt ir tiešām būtiska.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu