Pētījums: plaisām uz ziloņa ādas ir vitāla nozīme

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka sīkās plaisas, kas klāj ziloņa ādu, saglabā ūdeni un dubļus, ļaujot zilonim regulēt savu ķermeņa temperatūru.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, zinātnieki apstiprināja, ka plaisas atrodas dzīvnieka ādas ārējā slānī, kurā ir augsta keratīna koncentrācija.

Ženēvas Universitātes Šveicē zinātnieki veica rūpīgu ziloņa ādas struktūras analīzi, noskaidrojot, ka sausais ādas virsējais slānis veidojas tā, lai vēlāk mehāniskas iedarbības dēļ saplaisātu.

Zināms, ka ziloņiem nav sviedru dziedzeru, tāpēc to ādas virsējais slānis kļūst sauss un viegli plaisājošs. Tiesa, plaisas, kas neizbēgami rodas ziloņa ādā, vēlāk ir ļoti noderīgas, proti, tajās nonākušais ūdens un dubļi ļauj ķermenim nepārkarst.

Zinātnieki novēroja, ka plaisu tīkls neļauj dubļiem un ūdenim vienkārši nokrist nost no ādas, saglabājot to mitru desmit reizes ilgāk, nekā gludas virsmas.

Ziloņa ādu pētnieki salīdzina ar to cilvēku ādu, kuri sirgst ar “ichthyosis vulgaris” - ģenētisku slimību, kas izjauc cilvēka spēju dabiski atbrīvoties no mirušajām ādas šūnām. Rezultātā šo cilvēku āda ir sausa un zvīņaina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu