Pašiņu upuri: dzīšanās pēc perfektā "selfija" laupījusi vairāk nekā 250 dzīvību (1)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 250 cilvēki visā pasaulē gājuši bojā, cenšoties uzņemt iespaidīgu "selfiju" un nepadomājot par savu drošību, liecina jauns pētījums. Tajā apkopoti dati par nāves gadījumiem laikā no 2011.gada oktobra līdz 2017.gada novembrim, vēsta raidorganizācija CNN.

Visvairāk nāves gadījumu fiksēts Indijā, kam seko Krievija, ASV un Pakistāna. 72% upuru bija vīrieši; vairums - jaunāki par 30 gadiem.

Akadēmiskajā žurnālā "Journal of Family Medicine and Primary Care" publicētais pētījums bija balstīts uz mediju ziņām par nāves gadījumiem pašbilžu uzņemšanas laikā.

Indijā fiksēti 159 šādi gadījumi - vairāk nekā puse no kopumā apskatītajiem 259 letālajiem incidentiem. Tas skaidrojams ar Indijas lielo gados jauno iedzīvotāju skaitu, skaidro pētījuma autori.

Lai arī sievietes pašiņus uzņem biežāk nekā vīrieši, viņas retāk nonāk bīstamās situācijās, piemēram, nostājas uz klints malas, lai uzņemtu efektīgu "selfiju".

Galvenais pašiņu upuru nāves iemesls ir noslīkšana - visbiežāk aizraujošo kadru ķērājus sev līdz aizrauj augsti viļņi vai arī viņi izkrīt no laivas. Otrs biežāk sastopamais nāves cēlonis ir transporta negadījumi, piemēram, centieni ātri nofotografēties braucoša vilciena priekšā.

Pašiņu nāves statistikā augstu vietu ieņem arī negadījumi, kas saistīti ar uguni un nokrišanu no augstām vietām. Astoņi cilvēki miruši, fotografējoties ar plēsīgiem zvēriem.

ASV izvirzījušās vadībā "selfiju" nāves gadījumos, kuros iesaistīti šaujamieroči - cilvēki nejauši sevi sašāvuši fotogrāfijas uzņemšanas laikā.

Pētījuma autori uzsver, ka patiesībā šādu nāves gadījumu skaits ir augstāks, taču ziņās bieži netiek pilnībā atspoguļoti notikušā apstākļi. Piemēram, ja cilvēks iet bojā autoavārijā, braukšanas laikā mēģinot nofotografēties, medijos par to, visticamāk, ziņos kā par parastu autoavāriju. Daudzās valstīs šādi nāves gadījumi plašsaziņas līdzekļos vispār netiek atspoguļoti.

Šādu nāves gadījumu skaits pēdējos gados pieaudzis. 2011.gadā visā pasaulē tika ziņots vien par trim nāves gadījumiem, kas saistīti ar pašiņu uzņemšanu, taču 2016.gadā tādu bija jau 98.

"Bieži cieš jaunieši un tūristi, jo viņi grib "būt forši", dalīties ar fotogrāfijām sociālajos tīklos un tikt atalgoti ar "man patīk" un komentāriem," teikts pētījumā. "Pašiņi paši par sevi nav kaitīgi, taču cilvēku uzvedība, kas ar tiem saistīta, ir bīstama. Indivīdus jāizglīto par riskantu uzvedību un bīstamām vietām, kur pašbildes nevajadzētu uzņemt."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu