"Sauklis "Amerika vispirms" - krāpšana." Bijušais ASV vēstnieks Igaunijā par atkāpšanās iemesliem

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeimss Melvils
Džeimss Melvils Foto: Postimees

Džeimss Melvils, kurš jūlijā atkāpās no ASV vēstnieka Igaunijā amata, laikrakstā "The Washington Post" izklāstījis savus motīvus, norādot, ka viņam visvairāk traucējis prezidenta Donalda Trampa paradums nomelnot ASV sabiedrotos un to līderus.

"Alianse, ko esam izveidojuši, un draugi, kurus esam ieguvuši visā pasaulē, Savienotajās Valstīs meklē līderību un vadību, mums kopā cīnoties ar pasaules problēmām. Nevajadzētu būt nekādām šaubām, ka mēs esam efektīvāki un spēcīgāki, kad sadarbojamies ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem," norādījis Melvils, kurš ASV vēstnieka amatā Igaunijā tika iecelts 2015.gadā, prezidenta Baraka Obamas laikā.

Sauklis "Amerika vispirms" ir krāpšana, uzskata Melvils.

Vecs sakāmvārds vēsta: "Ja vēlies iet ātri, ej viens. Ja vēlies tikt tālu, ej kopā ar kādu."

Tas ir princips, kam ASV ir sekojušas desmitgadēm ilgi, un tāpēc pasaulē ir tik daudz miera un pārticības, cik ir, lai gan problēmu joprojām ir daudz," teikts Melvila rakstā "The Washington Post".

Melvils norādījis, ka ASV īstenotā tirdzniecības politika viņam nešķiet pareiza.

"Es arī uzskatu, ka ir vēsturiska kļūda pielabināties Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam," piebildis Melvils.

"Krievija un tās korumpētā autoritārā valdība ir drauds likumos balstītai kārtībai un Savienoto Valstu un to sabiedroto pamata vērtībām un interesēm. Trampa paradums nomelnot mūsu sabiedrotos un to līderus, vienlaikus slavinot Putinu un citus autoritārus politiķus, nav veids, kā vadīt. Tas nostādīja mani nepārliecinošā pozīcijā Tallinā ikreiz, kad man kā misijas vadītājam lūdza izskaidrot mūsu nodomus," norādījis Melvils.

"Strādājot par ASV vēstnieku ārvalsts galvaspilsētā, tu, protams, pārstāvi savu valsti. Bet tu esi arī prezidenta personīgais pārstāvis.

Profesionālisms prasa, lai karjeras ārlietu dienesta darbinieki (..) seko rīkojumiem un īsteno mūsu ievēlētās civilās vadības politiku. Ja tu to nespēj darīt, cienījama un pareiza rīcība ir atkāpties. To es arī izdarīju jūlijā," skaidro Melvils.

"Man nebija citas izvēles, kā atkāpties. Es nejūtu līdzi un nesaprotu tos, kuri paliek valsts dienestā, apgalvojot, ka neievēro vai kā citādi pārkāpj rīkojumus," norādījis Melvils, sakot, ka neizprot šādu aizmugurisku cīnīšanos pret prezidentu. Viņaprāt, šāda nostāja ir gļēvulība.

Bijušais vēstnieks uzsvēris, ka tagad var brīvi paust savu personīgo viedokli kā ASV pilsonis, un viņš vēlas izmantot savu balsi, lai aizstāvētu politiku, kas ir atbilstošāka ASV vēsturei, vērtībām un vispārējam labumam.

"Un es arī ceru pārliecināt pēc iespējas vairāk ambiciozu jaunu cilvēku, ka dzīve savas valsts dienestā ir brīnišķīgs veids, kā sniegt ieguldījumu labākas pasaules veidošanā, " norādījis Melvils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu