ASV izvirza apsūdzības kiberuzbrukumos septiņiem Krievijas aģentiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HANDOUT/Dutch Ministry of Defence / ANP

ASV Tieslietu departaments izvirzījis apsūdzības septiņiem Krievijas izlūkdienestu aģentiem vairāku kiberuzbukumu veikšanā, vēsta aģentūra AP.

Krievijas aģenti tiek apsūdzēti uzbrukumā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW), kā arī Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) un Pasaules Antidopinga aģentūrai (WADA), kā arī ASV kodolenerģētikas kompānijai "Westinghouse".

Foto: HO/FBI/AFP

ASV paziņojums saistībā ar Krievijas aģentu uzbrukumu OPCW izplatīts tajā pašā dienā, kad Nīderlandes Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Nīderlande aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu OPCW ēkai Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus.

ASV Apsūdzēto vidū ir četri aģenti, par kuriem ceturtdien paziņoja Nīderlande.

Trim no septiņiem tikušas iepriekš izvirzītas apsūdzības ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas ietvaros par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

ASV Tieslietu departaments arī paziņojis, ka apsūdzības izvirzītas arī GRU aģentiem, kas īstenojuši kiberuzbrukumus dopinga apkarošanas organizācijām un sporta organizācijām pēc tam, kad tās bija paudušas publisku atbalstu Krievijas sportistu nepielaišanu starptautiskām sacensībām, ņemot vērā valsts atbalstītas dopinga programmas esamību Krievijā.

Departamenta paziņojumā arī norādīts, ka Krievijas hakeri uzbrukuši arī ASV Pensilvānijas štatā bāzētajai kodolenerģijas kompānijai "Westinghouse".

"Tādām valstīm kā Krievijai un citām, kuras iesaistītas ļaunprātīgās un normas pārkāpjošās kiberaktivitātēs un ietekmēšanā, ir jāsaprot ASV un tās sabiedroto nelokāmā apņēmība novērst, izjaukt un atturēt šādu bezatbildīgu rīcību," paziņoja ASV ģenerālprokurora palīgs nacionālās drošības jautājumus Džons Demerss. "Apsūdzētajiem šajā lietā būtu jāsaprot, ka tiesu vara ir ļoti pacietīga, tās aptvērums ir plašs un atmiņa vēl garāka."

Apsūdzību vidū ir naudas atmazgāšana, krāpniecība, izmantojot elektroniskus līdzekļus, un personas datu zādzība.

Pēc Demersa teiktā, operācijas "ietvēra sarežģītu, noturīgu un neatļautu piekļuvi upuru datortīkliem ar mērķi nozagt privātu vai citādi sensitīvu informāciju".

Visi apsūdzētie ir Krievijas pilsoņi - Aleksejs Moreņecs, Jevgēņijs Serebrjakovs, Ivans Jermakovs, Artjoms Mališevs, Dmitrijs Badins, Oļegs Sotņikovs un Aleksejs Miņins.

Jermakovs, Mališevs un Badins bija starp 12 GRU aģentiem, kuri jūlijā tika minēti Millera sagatavotajā apsūdzības rakstā par Demokrātu Nacionālās komitejas, Hilarijas Klintones kampaņas štāba un citu organizāciju datoru uzlaušanu nolūkā ietekmēt 2016.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu.

ASV izmeklētāji noskaidrojuši, ka Krievijas aģenti kiberuzbrukumus sākotnēji veikuši attālināti.

Ja šāds uzbrukums nav bijis veiksmīgs, aģenti atkārtoja uzbrukumu atrodoties uzbrukuma objektā vai tiešā tā tuvumā.

Uzbrukumus veikušie aģenti bijuši ļoti labi apmācīti apmācīti un viņu rīcībā vienmēr bijis ļoti moderns aprīkojums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu