Saeima noraida kārtējo "Saskaņas" deputātu pieprasījumu saistībā ar OIK sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Saeima šodien noraidīja "Saskaņas" deputātu kārtējo pieprasījumu saistībā ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmu.

Šis pieprasījums bija adresēts ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) par viņa rīcību saistībā ar elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu.

Astoņu lappušu dokumentā norādīts, ka Ašeradens vairākkārt esot paudis, ka viņa prioritāte ir tā dēvētās OIK sistēmas izbeigšana. "Diemžēl reālie fakti rada pamatotas bažas, ka jūsu rīcība ir vērsta nevis uz OIK afēras izbeigšanu, bet gan tās turpināšanu," ministram pārmeta opozīcija.

Jau vēstīts, ka līdz septembra vidum Ekonomikas ministrija (EM) kopumā atcēlusi atļaujas 26 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos desmit gados par aptuveni 384,5 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Pats Ašeradens vērsies Ģenerālprokuratūrā par iespējamu EM amatpersonu nolaidīgu rīcību, izsniedzot obligātā iepirkuma atļaujas. Pieteikumā Ģenerālprokuratūrai nav norādītas konkrētas EM amatpersonas, bet ministrs aicina izvērtēt to amatpersonu rīcību, kuras konkrētajā laikā posmā - no 2012.gada līdz 2017.gadam - bija iesaistītas un atbildīgas par atjaunojamās enerģijas jomas uzraudzību.

Kā ziņots, Saeima septembra beigās konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā OIK ierobežošanai. Likumprojekts paredz nostiprināt EM pienākumu nodrošināt obligātā iepirkuma mehānisma kontroli, kas ietver pienākumu pārbaudīt, vai atbalsta programmas saņēmēji pēc būtības atbilst kritērijiem.

Likumā arī paredzēts noteikt EM pienākumu anulēt obligātā iepirkuma saņemšanas tiesības ražotājiem, kas neatbilst vai pārkāpj atbalsta mehānisma noteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu