​Latvijā stājas spēkā priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā šodien stājas spēkā priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums, kurš darbosies arī sestdien, Saeimas vēlēšanu dienā.

Vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas - 5.oktobrī un 6.oktobrī - priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā ir aizliegta. Izņēmums gan attiecas uz paziņojumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai attiecīgajā pašvaldības policijā.

Gadījumos, ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, iedzīvotāji aicināti par to ziņot Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojam pa tālruni 8000 2070, 67 356 161 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Tikmēr Drošības policija (DP) aicina Latvijas iedzīvotājus informēt DP par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par tās balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle. Vienlaikus sabiedrība tiek aicināta informēt DP arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Iespēju robežās DP aicina personas, kurām ir šāda veida informācija, konstatēt pēc iespējas precīzākas iespējamo pārkāpumu detaļas. Proti, piefiksēt tos foto, video vai audio ierakstos. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Iedzīvotāji par nelikumībām aicināti zvanīt pa tālruni 67 208 964 vai rakstīt e-pastu uz adresi "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu