Vējonis atbalsta ideju par Valsts prezidenta un premjera pilnvaru palielināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis Foto: EPA/Scanpix

Valsts prezidents Raimonds Vējonis atbalsta nepieciešamību vienlaikus palielināt Valsts prezidenta un premjera kā izpildvaras vadītāja pilnvaras, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" norādījis prezidents.

Piemēram, Saeima apstiprinātu Ministru prezidentu, bet viņa aicinātos ministrus ieceltu Valsts prezidents, ideju skaidroja Vējonis.

Tā viņš atbildēja uz jautājumu, vai nepieciešams īstenot ideju, kas iepriekš, Andra Bērziņa prezidentūras laikā, nākusi no Rīgas pils, proti, stiprināt 55. Satversmes pantu, kas nosaka, ka Ministru kabinets sastāv no Ministru prezidenta un viņa aicinātiem ministriem, un dod premjeram lielākas pilnvaras izvēlēties savu komandu, mazinot partiju ietekmi.

Tuvojoties vēlēšanām, prezidents arī atklāj, ka, viņaprāt, valdība ir jāveido politiķiem, kuriem vēlētāji ir izteikuši savu uzticību un devuši mandātu pārstāvēt viņu intereses Saeimā.

"Atšķirībā no uzaicinātajiem "profesionāļu ministriem" priekšvēlēšanu laikā sabiedrībai ir bijusi iespēja iepazīties ar Saeimā ievēlēto politiķu redzējumu, piedāvājumu turpmākai rīcībai un argumentāciju par labu vienam vai otram risinājumam. Visdrīzāk šādai "profesionāļu valdībai" būtu sarežģīti iegūt Saeimas vairākuma atbalstu," prognozēja Vējonis, piebilstot, ka tas savukārt var atstāt negatīvu ietekmi uz tām valdības iniciatīvām, kur būtu nepieciešams politisko partiju atbalsts Saeimā.

Prezidents arī vēlreiz uzvēris, ka Latvijai ir būtiski, lai jaunā koalīcija spētu vienoties par konkrētiem paveicamajiem darbiem un šo vienošanos īstenot, nemainot ārpolitikas virzienu, saglabājot eiroatlantisko kursu un turpinot valsts drošības stiprināšanu. Šī mērķa īstenošanai nozīmīga loma būs aizsardzības un ārlietu ministriem.

"Tāpēc izšķiroši svarīgas ir personālijas, kas tiks nominētas šo abu ministru posteņiem," atzina Vējonis.

Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem Ministru prezidenta kandidātiem ir skaidra nostāja nemainīt Latvijas ārpolitikas līdzšinējo kursu un turpināt Latvijas drošības stiprināšanu, viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu