Astoņgadīga meitene no ezera izzvejo 1500 gadu senu vikingu zobenu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jönköpings Läns Museum

Kāda astoņus gadus veca zviedru meitenīte peldes laikā ezerā no ūdens izvilkusi Vikingu ērā darinātu zobenu, vēstīts muzeja Jenšēpinga mājaslapā “jonkopingslansmuseum.se”.

Sāga Vaneceka (Saga Vanecek) vēsturisko reliktu atrada Vadstēna ezerā, kad atpūtās pie tā kopā ar savu ģimeni.

Sākotnēji pētnieki aplēsa, ka zobens ir 1000 gadu vecs, bet tagad muzeja zinātnieki uzskata, ka tas tomēr ir krietni vecāks – 1500 gadu sens.

“Katru dienu nesanāk nejauši atrast vikingu zobenu ezerā,” teica muzeja pārstāvis Mikaels Nordstroms.

Dienā, kad meitene atrada zobenu, ezera ūdens līmenis bija ļoti zems, kas arī bija viens no iemesliem, kāpēc zobenu varēja nejauši uziet.

“Es ūdenī kaut ko sajutu un pacēlu. Tam bija tāds kā rokturis, un es skrēju tētim pastāstīt, ka atradu kaut ko līdzīgu zobenam,” atklāja meitene.

Meitenes tēvs savukārt atklāja, ka sākotnēji domājis, ka meita ūdenī atradusi dīvainu zaru. Tikai pēc tuvākas apskates izrādījies, ka tas varētu būt antīks relikts.

Vietējais muzejs, kas tagad glabā zobenu, stāsta, ka tas ir ārkārtīgi labi saglabājies.

Meitenītes atklājums ierosināja šajā teritorijā veikt tālākus arheoloģiskos izrakumus, kuru laikā atrasta sakta no 3. gadsimta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu