KNAB: Neapmaksāta aģitācija šodien sociālajos tīklos nav aizliegta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dienu pirms vēlēšanām, kad ir aizliegta apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija, politiķi sociālajos tīklos aktīvi aicina balsot par savām partijām. Neapmaksāti aicinājumi balsot sociālajos tīklos nav aizliegti, noskaidroja aģentūra LETA.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) skaidroja, ka neapmaksāta aģitācija šodien sociālajos tīklos nav aizliegta, taču birojs pārbaudīs visu informāciju par "klusuma periodā" veikto aģitāciju, proti, vai tā ir apmaksāta vai neapmaksāta.

Kā novēroja aģentūra LETA, šodien sociālajā tīklā "Twitter" savā kontā aicinājumu balsot par sevi ievietojusi partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Tāpat uz parlamenta deputāta amatu nekandidējošais partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs aicinājis balsot par "Saskaņas" sarakstu. Rīgas mērs arī publicējis "Saskaņas" deputāta kandidātes Evijas Papules videorullīti. Sociālā tīkla kontā "Saskaņa online" ievietota arī Ušakova fotogrāfija ar deputāta kandidātu Vjačeslavu Dombrovski, apraksts par Ušakova seno draudzību ar Dombrovski un aicinājumu balsot par "Saskaņu". Patlaban arī šajā kontā ir vērojama tiešraide ar "Saskaņa" deputātu kandidātu uzrunām.

Tāpat LETA novēroja, ka kioskos tiek pārdots izdevniecības "Rīgas Viļņi" šodien izdotais laikraksts "Kas Jauns Avīze", kura titullapu rotā uzraksts "Ej balsot! Lai neuzvar viņi!" un zemāk redzamas partijas "KPV LV" līdera Artusa Kaimiņa, ekspolitiķa Aināra Šlesera un Krievijas prezidenta Vladimira Putina fotogrāfijas. Tāpat avīzē atrodams raksts, kura ievadā teikts, ka "šīs Saeimas vēlēšanas ir izšķirošas: kādu ceļu turpmāk Latvija ies - Rietumu vai Austrumu virzienā. Šķietami tumšākais zirdziņš ir formāli Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa vadītā partija "KPV LV."

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA atzina, ka policija šodien, tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās, saņem iedzīvotāju zvanus par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem un tā tiek pārbaudīta.

Jau ziņots, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas - 5.oktobrī un 6.oktobrī - priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā ir aizliegta. Izņēmums gan attiecas uz paziņojumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai pašvaldības policijā.

Gadījumos, ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, iedzīvotāji aicināti par to ziņot KNAB pa tālruni 80002070, 67356161 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Tikmēr Drošības policija (DP) aicina Latvijas iedzīvotājus informēt DP par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par tās balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle. Vienlaikus sabiedrība tiek aicināta informēt DP arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Iespēju robežās DP aicina personas, kurām ir šāda veida informācija, konstatēt pēc iespējas precīzākas iespējamo pārkāpumu detaļas. Proti, piefiksēt tos foto, video vai audio ierakstos. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Iedzīvotāji par nelikumībām aicināti zvanīt pa tālruni 67208964 vai rakstīt e-pastu uz adresi "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu