Likuma "caurums" vairākiem iedzīvotājiem liedz iespēju balsot (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

13.Saeimas vēlēšanas notiks jau rītdien, 6.oktobrī, taču vairākiem balstiesīgajiem, kuru pases iesniegtas ārvalstu vēstniecībās vīzu sagatavošanai, dalība vēlēšanās būs liegta, vēstī TV3 ziņas. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) norāda, ka šādos gadījumos vēlētājam nepienākas vēlēšanu apliecība un atzīst - šis, diemžēl, ir likuma "caurums".

Viena no šīs situācijas ķīlniecēm ir Karina Kovaļova.  Viņai drīz jādodas uz Krieviju, un pase šobrīd atrodas Krievijas vēstniecībā. Sieviete ar oficiālu dokumentu, kas apstiprina, ka pase atrodas vēstniecībā un tiks izsniegta tikai 9.oktobrī, devās uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi ar lūgumu piešķirt viņai vēlētāju apliecību, taču saņēma atteikumu.

Līdzīgā situācijā ir arī Latvijas pilsone Beāte, kura ar draugiem ieplānojusi braucienu uz Ķīnu. Viņu pases tiks atdotas tikai 8.oktobrī.

"Mums bija pilna pārliecība, ka varēsim izņemt vēlētāja karti,” saka Beāte. “Katra balss ir svarīga. Manuprāt, tas ir absurds, ka mums nav iespēja piedalīties. Varbūt mūsu balss būtu izšķiroša.”

Kā skaidro PMLP, tām personām, kurām ir divi personu apliecinošie dokumenti - pase un ID karte -, par galveno dokumentu vēlēšanās uzskatāma tieši pase. Ja pases nav, nav arī iespējas nobalsot.

CVK norāda, ka rosinājusi Saeimas vēlēšanās izmantot vēlētāju reģistru, kā tas ir pašvaldību vēlēšanās, lai izvairītos no šīs problēmas. Tomēr parlaments nolēma pieturēties pie sistēmas, ka vēlēšanās var balsot jebkurā iecirknī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu