Jaunzēlandes vēlēšanu iecirknī lielās aktivitātes dēļ pietrūkuši biļetenu komplekti (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas vēlēšanu biļeteni
Saeimas vēlēšanu biļeteni Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunzēlandē izvietotajā 13.Saeimes vēlēšanu iecirknī negaidīti lielās aktivitātes dēļ pietrūkuši biļetenu komplekti un aploksnes, tomēr, sazvanoties ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju Arni Cimdaru, situācija atrisināta, aģentūrai LETA pastāstīja Jaunzēlandes Vēlēšanu komisijas vadītāja Gita Meiere Nestecka.

Jaunzēlandē izvietots viens Saeimas vēlēšanu iecirknis un tas atrodas Ziemeļu salas lielākajā pilsētā Oklandē.

Meiere Nestecka pastāstīja, ka komisijai nav precīzu datu par to, cik balsstiesīgo latviešu pašreiz atrodas Jaunzēlandē, bet parasti uz saviesīgiem pasākumiem ierodas aptuveni 50 līdz 60 cilvēki.

Šodien bijis gaidīts, ka vēlēt ieradīsies ne vairāk kā 20 cilvēki, tāpēc arī vēlēšanu biļetenu komplekti un aploksnes bija atsūtītas 20. Negaidīti līdz plkst.18 pēc vietējā laika balsot ieradušies 38 cilvēki.

"Man bija jākontaktē ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru par to, ko darīt, ja aploksnes ir beigušās. Zvanīju viņam plkst.3 naktī (pēc Latvijas laika) un pamodināju. Viņš pastāstīja, kā parasti šādās situācijās rīkojās un viss tika atrisināts ātri un bez problēmām," pastāstīja Jaunzēlandes Vēlēšanu komisijas vadītāja.

"Es biju tiešām patīkami pārsteigta, jo biju domājusi, ka ieradīsies puse no tā vēlētāju skaita, kas ieradās. Turklāt pārsvarā tie bija jaunieši līdz 30 gadiem, kas ir apsveicami saulainā sestdienā, kad ārā ir +23 grādi," prieku neslēpa Meiere Nestecka.

Viņa pauda nožēlu, ka latviešiem no Kraistčērčas, kas ir lielākā pilsēta Jaunzēlandes dienvidu salā, nav izdevies ierasties nobalsot. Toties pieci cilvēki esot īpaši atlidojuši uz Oklendu no Vellingtonas, kas ir teju 650 kilometru attālumā, un vēl mikroautobuss ar latviešiem esot ieradies nobalsot no Ņūplimutas, kas ir pilsēta teju 400 kilometru attālumā no Oklendas.

"Tie, kas šeit ir, un tie, kas vienmēr ir aktīvi piedalījušies, tie ir arī visi atnākuši uz vēlēšanām, kas ir ļoti, ļoti apsveicami," pauda Meiere Nestecka.

Cimdars iepriekš žurnālistiem skaidroja, ka šogad parlamenta vēlēšanās iecirkņi, kuros pietrūks biļetenu, tās varēs drukāt 6.oktobrī uz vietas.

Kā ziņots, šajās Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 121 vēlēšanu iecirknis - ārvalstīs.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilps arī vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs.

Latvijas parlamentā ir 100 deputātu vietu. Katrā apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka CVK atbilstoši likuma nosacījumiem. 13.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā jāievēl 35 deputāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 25, Latgales vēlēšanu apgabalā - 14, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 12 deputāti. Atjaunotajā Latvijā notikušajās parlamenta vēlēšanās arvien ir pieaudzis Rīgā iegūstamo deputātu mandātu skaits.

Par iekļūšanu Saeimā sacenšas 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā iekļauts 1461 deputātu kandidāts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu