Politologs: Zemā vēlētāju aktivitāte Rīgā varētu pazemināt rādītājus "galvaspilsētas partijām" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Zemā vēlētāju aktivitāte Rīgā varētu pazemināt rādītājus tām partijām, kas centrējas Rīgā, piemēram, "Saskaņai", pieļāva Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Juris Rozenvalds.

Savukārt lielāka aktivitāte laukos var liecināt par lielākiem Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) panākumiem. Tomēr, vai tā tiešām būs, jāsagaida gala rezultāti, viņš uzsvēra.

Politologs pieļāva, ka labo laika apstākļu dēļ daļa vēlētāji izbraukuši ārpus Rīgas, ar ko varētu būt skaidrojama zemāka aktivitāte Rīgā.

Rīgas vēlēšanu apgabals ievēlēs vairāk nekā trešdaļu no Saeimas deputātiem, no kuriem ceturtdaļa pienākas diasporas vēlētājiem. Līdz ar to daudz kas būs atkarīgs no vēlētāju aktivitātes ārpus Latvijas, viņš piebilda.

Rozenvalds pieļāva, ka vēlētāju aktivitātes samazināšanās varētu būt skaidrojama ar tautas atsvešināšanos no politiķiem.

"Mēs redzam, ka vēlēšanu aktivitāte ir zemāka. Ir grūti teikt, kāpēc tas tā ir. Varētu būt saistīts ar atsvešināšanos, kas pastāv starp politiķiem un parastajiem vēlētājiem, tas patlaban parādās," sacīja politologs, pieļaujot, ka līdz vēlēšanu beigām aktivitāte vēl var palielināties.

Viņš piebilda, ka arī Latvijas Televīzijas raidītie fragmenti no "Tautas Panorāmas" liecina, ka cilvēki grib labāk dzīvot un, ja tas tā nenotiek, ir vīlušies politiskajos spēkos un izlemj, ka nav vērts balsot.

"Daudz kas mūsu sabiedrībā ir noticis tā, ka cilvēki nejūt īstās rūpes par viņiem, bet, no otras puses, uzskatāmi redzam, ka cilvēku gaidas bieži vien ir nenoteiktas un pārlieku lielas, kas viņiem rada vilšanos," teica Rozenvalds.

Jau ziņots, ka 13.Saeimas vēlēšanās līdz plkst.16, ņemot vērā arī tos iedzīvotājus, kuri balsi nodeva glabāšanā iepriekšējās dienās, Latvijā nobalsojuši kopumā vairāk nekā 604,6 tūkstoši vēlētāju jeb 39,06% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Rīgā līdz plkst.16 bija nobalsojuši 34,88% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti līdz plkst.20

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu