Kaktiņš: Vēlētāju aptauja liecina par vēlētāju priekšroku jauniem spēkiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš
Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēlētāju aptaujas jeb "exit poll" rezultāti liecina, ka liela daļa vēlētāju Saeimā ir vēlējušies redzēt jaunus politiskos spēkus, sacīja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš.

"Šajās vēlēšanās vēlētāju izvēle bija jaunie pret vecajiem, vai turpināsies esošais kurss, vai tomēr ir kāda vēlme pēc pārmaiņām. Augustā veicām partiju aptauju un tikai katrs desmitais nobalsoja par to, ka vēlas saglabāt esošo kursu, bet divas trešdaļas vēlējās pārmaiņas. Arī Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) mazākā daļa sacīja, ka vēlas saglabāt esošo kursu," sacīja Kaktiņš.

Eksperts norādīja, ka neliels pārsteigums vēlētāju aptaujā ir salīdzinoši vājais ZZS rezultāts - 9,7%. "Izskatās, ka arī vērā ņemama ZZS vēlētāju daļa ir balsojusi par pārmaiņām," sacīja Kaktiņš, piebilstot, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti, visticamāk, būs atšķirīgi, taču neesot pamata domāt, ka ZZS atbalstītāji aptaujās būtu izvairījušies atklāt savu izvēli.

Savukārt "Attīstībai/Par!", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK", Jaunās konservatīvās partijas un "Jaunās Vienotības" rezultātos nav lielu pārsteigumu. "Arī aptaujas liecināja, ka šajā flangā ir izteikta grūstīšanās, elektorāta pārklāšanās, kā arī augsts neizlēmušo īpatsvars. Iespējams, ka liela daļa savu izvēli izdarīja tikai šodien vēlēšanu iecirknī," sacīja Kaktiņš.

Viņš vērsa uzmanību uz Latvijas krievu savienības (LKS) salīdzinoši augsto rezultātu vēlētāju aptaujā - 3,2%. "Pieredze liecina, ka ir partijas, kuru vēlētāji aptaujās kautrējas atklāt savu izvēli, tāpēc ir visai liela iespēja, ka pēc oficiālo rezultātu paziņošanas LKS varētu arī pārvarēt 5% barjeru," norādīja Kaktiņš.

13.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu guvusi partija "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV", liecina ziņu aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā vēlētāju aptauja ("exit poll").

Aptaujas dati liecina, ka Saeimā, pārvarot 5% barjeru, iekļūtu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

Par "Saskaņu" bija nobalsojuši 19,4% aptaujāto, kas atklāja savu izvēli. Par "Attīstībai/Par!" nobalsoja 13,4%, nacionālo apvienību - 12,6%, JKP - 12,4%, bet "KPV LV" - 11,5% vēlētāju, kas aptaujā atklāja savu izvēli. ZZS saņēma 9,7% savu izvēli atklājušo vēlētāju balsis, bet "Jaunā vienotība" - 6,9%.

Uz valsts finansējumu, pārvarot 2% barjeru, varētu pretendēt arī Latvijas Reģionu apvienība ar 3,5% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli, balsīm, Latvijas Krievu savienība (LKS) - ar 3,2% vēlētāju balsīm un "Progresīvie", par kuriem nobalsoja 2,7% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu