Kāpēc vēlētāji slēpj, par ko balsojuši? (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš
SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī rezultāti pagaidām saskaitīti tikai vairāk nekā pusē no visiem vēlēšanu iecirkņiem, viens ir skaidrs – reālie rezultāti atšķiras no vēlētāju aptaujām, kas tika veiktas pie vēlēšanu iecirkņu durvīm. 29% jeb gandrīz trešdaļa aptaujāto vēlētāju savu izvēli neatklāja.

"Gandrīz katrs trešais nesaka, par ko balsojis," LTV1 vēlēšanu tiešraidē norāda tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Viens no faktoriem ir tāds, ka vēlēšanas ir aizklātas un vēlētāji savu izvēli neatklāj principa pēc. Taču vēl kāds nozīmīgs faktors ir tas, ka ne visi aptaujātājiem sniedz godīgas atbildes.

"Aptaujās šāds fenomens tiek novērots, kad par atsevišķiem politiķiem vēlētāji nesaka taisnību. Mums bija aizdomas, ka šādi efekti varētu būt šogad," skaidro Kaktiņš. "Ja ir partija vai politiķis, kas mums ir simpātisks, bet jūtam, vairākums ir citās domās, tad mēs nesakām taisnību."

Kā piemēru viņš min Latvijas Krievu savienību (LKS), kam saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem ir lielāks vēlētāju atbalsts nekā uzrādījās vēlētāju aptaujā. Izskatās, ka arī ne visi KPV LV vēlētāji teikuši taisnību, norāda Kaktiņš. “Publiskajā telpā bija nievājoša attieksme pret KPV LV balsotājiem. Šādi cilvēki nemaina savas domas, bet vienalga iet un balso par to, ko vēlas.”

Arī Saskaņai bieži rezultāti ir labāki nekā rāda vēlētāju aptaujas, un ir aizdomas, ka šo nesakritību rada latviešu Saskaņas balsotāji, saka Kaktiņš.

LETA, Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio, Rīgas Stradiņa universitātes un pētījumu centra SKDS veiktā vēlētāju aptauju liecināja, ka 13.Saeimas vēlēšanās lielāko balsu skaitu - 19,4% - balsu varētu iegūt Saskaņa. Taču KPV LV un LKS vēlētāju aptaujā guva pieticīgākus rādītājus nekā vēlāk parādīja provizoriskie rezultāti.

TVNET tiešraidē raidījumā "Vēlēšanu nakts kopā ar Dauguli" sacīja ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis norādīja, ka vēlēšanu rezultātus ietekmēs tie vēlētāji, kuri uz aptaujas veicēju jautājumiem neatbildēja. 

Šogad izvēli neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu