Dombrovskis zemo vēlētāju aktivitāti saista ar fragmentētu politisko piedāvājumu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis piedalās 13.Saeimas vēlēšanās 3.vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā.
Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis piedalās 13.Saeimas vēlēšanās 3.vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Samērā zemā vēlētāju aktivitāte varētu būt saistīta ar fragmentētu politisko piedāvājumu, sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents, bijušais Latvijas premjers Valdis Dombrovskis.

Politiķis norādīja, ka arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs vēlētāju aktivitāte ir samērā zema, līdz ar to tas nav pārsteigums.

Komentējot gaidāmas valdības veidošanas sarunas, Dombrovskis norādīja, ka tās nebūs vienkāršas - jārēķinās, ka Saeimā iekļūs arī vairāki jauni politiskie spēki. Vienlaikus Dombrovskis piebilda, ka jebkuras šādas sarunas ir sarežģītas:

"Neatceros tādas valdības veidošanas sarunas, kur viss būtu gājis gludi un bez problēmām."

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka ir iespēja izveidot labēji centrisko koalīciju, un "Jaunā Vienotība" gatava uz to strādāt, norādīja Dombrovskis.

Viens no "Jaunās Vienotības" līderiem Arvils Ašeradens gan pauda pārsteigumu par vēlētāju līdzdalības rādītājiem. Arī viņš uzskata, ka to ietekmēja "ārkārtīgi sadrumstalotā politiskā vide". Tāpat viņš piebilda, ka līdzīga aktivitāte ir arī citās Eiropas valstīs.

Ašeradens sacīja, ka kopš pagājušā gada augusta partija bija smagā krīzē un ar 2% reitingu. Līdz ar to politiskā spēka uzdevums bija iekļūt Saeimā un uzrādīt cienījamu rezultātu, skaidroja politiķis.

Runājot par valdības izveidi, Ašeradens mudināja sagaidīt vēlēšanu rezultātus.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanās sestdien un trīs iepriekšējās dienās kopā nobalsojuši vairāk nekā 54% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, kas ir mazāk nekā 12.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati par 1038 no kopumā 1076 vēlēšanu iecirkņiem.

Apkopojot balsis 658 no kopumā 1078 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņiem, Jaunā Konservatīvā partija (JKP), ierindojoties trešajā vietā, apsteigusi Zaļo un zemnieku savienību (ZZS.

Latvijā lielāko balsu skaitu ieguvušas partija "Saskaņa", "KPV LV", JKP, ZZS, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK), "Attīstībai/Par!" un "Jaunā Vienotība".

Par "Saskaņu" nobalsojuši 74 069 jeb 20,43% vēlētāju, par "KPV LV" - 50 641 jeb 13,97%, par JKP - 46 712 jeb 12,88%, par ZZS - 43 044 jeb 11,87%, par VL-TB/LNNK - 38 023 jeb 10,49%, par "Attīstībai/Par!" - 37 514 jeb 10,35%, bet par "Jauno Vienotību" - 23 201 jeb 6,4% balsstiesīgo vēlētāju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu