Ārvalstu mediji: Latvijas vēlēšanās uzvar prokremliskā partija un populisti; valdošā koalīcija cieš neveiksmi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partijas "Saskaņa" 13.Saeimas vēlēšanu reklāma.
Partijas "Saskaņa" 13.Saeimas vēlēšanu reklāma. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēlēšanās Latvijā uzvarējusi prokremliskā partija, kas apsteigusi populistus - tā par sestdien notikušo 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem vēsta Francijas aģentūra AFP.

Kā vēstīts, Pirmo vietu 13.Saeimas vēlēšanās ar 19,91% ieguvusi partija “Saskaņa”, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti. Otrajā vietā ar 14,06% ierindojas “KPV LV”, bet trešajā - Jaunā konservatīvā partija, par kuru savu balsi atdevuši 13,6% vēlētāju.

Ceturto vietu ar 12,04% patlaban ieņem apvienība  “Attīstībai/Par!”, piekto - Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, par kuru nobalsojuši 11,03% balsstiesīgo, bet sesto - Zaļo un zemnieku savienība, kas savākusi 9,96% balsu. Ar 6,67% Saeimā iekļūst arī “Jaunā Vienotība”, iepriekš ziņoja LETA.

AFP atgādina, ka “Saskaņai” iepriekš bijis sadarbības līgums ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina partiju “Vienotā Krievija”.

Tāpat aģentūras publikācijā uzsvērts, ka “Saskaņa” , kas uzvarējusi jau trešajā Saeimas vēlēšanās pēc kārtas, nekad nav strādājusi valdībā, tomēr šoreiz sadarbošanās ar populistiem varētu palīdzēt pavērt ceļu pretī darbam valdībā.

Prokrieviskās partijas uzvara vēlēšanās ir arī galvenais uzsvars Lielbritānijas raidsabiedrības BBC ziņā par Saeimas vēlēšanu rezultātiem.

BBC publikācijā norādīts, ka vēlēšanās uzvarējusi par prokrievisko uzskatītā partija “Saskaņa”, kam seko divas populistiskas ievirzes partijas – “KPV LV” un Jaunā konservatīvā partija.

BBC citē Latvijas politikas ekspertu izteikumus, ka “Saskaņai” varētu būt iespēja iesaistīties valdības veidošanā, ja tai izdosies vienoties par sadarbību ar populistiem.

Lielbritānijas raidsabiedrība arī norāda uz valdošās koalīcijas salīdzinoši sliktajiem rezultātiem vēlēšanās – tas esot skaidrojams ar sabiedrības neapmierinātību ar valdības nepietiekamajiem centieniem korupcijas un naudas atmazgāšanas apkarošanā.

Tikmēr Eiropas medijs “Euronews” uzsver, ka valdošā koalīcija pēc vēlēšanām zaudējusi vairākumu parlamentā.

Vēlēšanu rezultāti esot uzskatāmi par valdošās koalīcijas neveiksmi.

“Euronews” arī norāda, ka “Saskaņai”, neskatoties uz uzvaru vēlēšanās, varētu neizdoties izveidot koalīciju.

Tāpat “Euronews” ziņā uzsvērts, ka ļoti labus rezultātus vēlēšanās ieguvušas divas jaunās partija – populistiskā “KPV LV” un antikorupcijas grupa Jaunā konservatīvā partija.

Tikmēr ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg” vēsta, ka populistu popularitātes pieaugums nav bijis pietiekams, lai izsistu no pozīcijām prorietumnieciskās partijas, kas Latvijā pie varas bijušas vairāk nekā 25 gadus.

“Bloomberg” norāda, ka populistu labie panākumi vēlēšanās neesot nekāds pārsteigums, ņemot vērā populistu “uzvaras gājienu” arī vēlēšanās citās Eiropas valstīs.

Lai arī valdošā koalīcijas pozīcijas ir vājinājušās, tās kopā ar jaunajām partijām, kam ir līdzīga ideoloģija, varētu vienoties par koalīciju, tādējādi atkaļ nepieļaujot “Saskaņas” nonākšanu valdībā.

Savukārt aģentūra “Reuters” ziņo, ka vēlēšanās Latvijā ļoti labus panākumus guvušas jaunās partijas.

“Reuters” arī vēsta, ka Latviju sagaida ļoti smagas sarunas par koalīcijas veidošanu. Nav izslēdzams, ka šīs sarunas varētu turpināties pat mēnešiem ilgi.

Aģentūra AP norāda, ka sestdien notikušajās vēlēšanās liela ietekme bijusi etniskajiem krieviem, kas galvenokārt balsojuši par “Saskaņu”.

Tomēr arī AP norāda, ka neskatoties uz saņemto lielāko vēlētāju atbalstu, “Saskaņai” būs problemātiski iekļūt jaunajā valdībā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu