Danilāns: Latvijā cilvēki nemāk ēst! Mēs rijam, nevis ēdam. (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja cilvēka organisms uzkrāj taukus, vai tad arī vitamīnus un minerālvielas mēs varam iekrāt „nebaltai dienai”? Ko organisms krāj un ko nekrāj, stāsta gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns.

Radioraidījumā "Kā labāk dzīvot" profesors Danilāns priecīgi stāsta, ka viņa temps esot nemainīgi ātrs, jo, kā zināms, gastroenterologs ļoti daudz pārvietojas kājām.

Profesors atklāj neparasta pētījuma rezultātus, kad cilvēki tika sadalīti divās grupās, viena ēda tikai vitamīnus un veselīgu pārtiku, otra visu, ko gribēja, - "neklausīgie". Interesanti, ka tie, kas ēd veselīgi, kā minēts pētījumā, ātrāk apmirstot, Danilāns saka. Tie ir tie cilvēki, kas rudeņos kārtīgi ēd vitamīnus.

"Kategorisks secinājums: vitamīni, antioksidanti - tas ir darbs kopā ar ārstu, ja cilvēks ir patiešām slims. Ja tu veselīgi dzīvo, uzkrāt ar tabletītēm neko nav jēgas. Muļķības!" 

Par tauku rezervēm savukārt profesors ir pārliecināts, ka taukus nevarot uzkrāt ar treknu  ēdienu. "Taukus vislabāk krāj cukuri," gastroenterologs stāsta. Ja tu apēd saldo, tur ir glikoze, kas pielien pie tauku šūniņas un saka: "Tauku šūniņa, taisi taukus!" (..) - īpaši tos sliktos, ap vēderu." Tas esot tāpēc, ka saldumus griboties arvien vairāk un vairāk. 

"Latvijā cilvēki nemāk ēst! Mēs rijam, nevis ēdam," profesors ir pārliecināts. (..) 

Tās arī esot muļķības, ka nedrīkstot ēst gaļu: "Esmu lepns, ka esmu gastroenterologs un ēdu gaļu. (..) Daba cilvēkam ir dāvājusi ļoti spēcīgu kuņģa-zarnu traktu. (..) Resnulis ar alu sevi neizārstēs. (..) Tauku samazināšanā ir svarīgas kustības. (..) Kustību laikā cilvēkam izdalās daudzas veselīgas vielas. Labāku medikamentu nav! (..) Lai dabūtu liekos tauciņus nost, ar ēšanu vien nekas nebūs līdzēts."

Ja cilvēks vēlas dzert kafiju vai ēst olas, lai viņš to dara, ja viņam nav kādas alerģijas pret to, uzskata profesors. Organismam esot vajadzīgs sabalansēts un daudzpusīgs uzturs.

Profesors arīdzan ir skarbs, runājot par vegānismu: "Lai ar šīm muļķībām Latvijā nenodarbojas! (..) Vegānisms ir kaitīgs, un tas jau sen ir pierādīts!"

"Tomēr veģetārieši (un vegāni) Latvijā dzīvos ilgāk," stāsta profesors, bet tas esot tikai tāpēc, ka lielākā daļa latviešu-visēdāju ir vienmēr pārrijušies un blenž televizorā. Pārstrādāties nemaz tik vienkārši neesot. "Pārstrādāties virtuvē nenozīmē iedot vīram pa galvu ar pannu," smejas profesors. Ja visēdājs nepārēdas un kustas, tad viņš dzīvos ilgāk. Tas jau sen esot pierādīts.

Visu interviju ar Danilāna kungu vari noklausīties Latvijas Radio 1 3.oktobra raidījumā "Kā labāk dzīvot".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu