“Nekur tālu neaizdejoja” jeb tie paši vēži - jaunās kulītēs (5)

Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Balsu skaitīšana 13.Saeimas vēlēšanās 142.vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā.
Balsu skaitīšana 13.Saeimas vēlēšanās 142.vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Savā ziņā ir uzvarējusi “vecā “Vienotība”, jo startējot no dažādiem politiskajiem spēkiem tās biedri ir tikuši parlamentā. Savukārt vecajām partijām būs jāizdara sarežģītas izvēles. Politisko ainu pēc vēlēšanām iezīmē Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore Ilga Kreituse.

Mēģinājums zemo aktivitāti vēlēšanās skaidrot ar to, ka cilvēki jūtas stabili, neiztur kritiku, saka Ilga Kreituse. Par to varētu runāt Šveicē vai Bavārijā, bet ne pie mums. Vēlēšanās nobalsoja 52,44% balstiesīgo un šis rādītājs ir zemākais kopš valsts neatkarības atjaunošanas.

Tas liecina, ka vidēji turīgais, vidējās paaudzes vēlētājs nav noticējis partiju solījumiem un atmetis ar roku vēlēšanām. “Tas ir slikts rādītājs, jo neticība nav progresa virzītājs un rada pesimismu,” saka politoloģe.

Izņemot vienu partiju - VL-TB/LNNK, kas visu laiku “maļ vienu un to pašu”, citu partiju identitāte nav izteikta.  Tomēr kopējā ainā iezīmējas lielais balsu skaits, ko saņēmusi “jaunā, vecā “Vienotība” “, respektīvi partija ir zaudējusi, bet tās biedri ir uzvarējuši, startējot no dažādiem politiskajiem spēkiem. 

Uz jautājumu, vai šajā situācijā topošie koalīcijas parneri spēs vienoties virzot premjeru, Kreituse prognozē, ka varētu tikt virzīti - Krišjānis Kariņš ( “Jaunā Vienotība”) vai Artis Pabriks (“Attīstībai/Par!”). Vēl variants: Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par”) vai Juris Pūce (“Attīstībai/Par”).

“Ar Viņķeles, Čigānes, Loskutova ambīcijām, ko pārņēma Pavļuts, nekur tālu viņi neaizdancoja - turpat vien ir,” ironizē politoloģe. 

Runājot par Jāni Bordānu (JKP) kā par iespējamo premjera kandidātu, politoloģe saka, ka asie paziņojumi no Strīķes un Juraša puses par to, ka “kāds jāliek cietumā” apgrūtina konsolidāciju, bet komandā JKP tiks aicināta. “Nacionālā apvienība zina, ko zina, ka aizejot no valdības - opozīcijā ilgi nepaliksi, bet skaidrs, ka nacionālais zirdziņš sāk novājēt.” 

Šķelšanās un tālāk rūgts liktenis varētu sagaidīt “Zaļo un zemnieku savienību”, kas nebūt nav viendabīga, kā no malas kādam šķiet. “Daudzi ir no Liepājas partijas un “Latvijai un Ventspilij” partijām, kā arī no “zaļajiem”. Līdz ar to “zemnieki” apvienības klimatu nenoteiks. Saliedējoša loma bija Brigmanim, bet Krauze nav līderis.”   

“Gobzema kungs (KPV.LV) iekrita televīzijā pasakot, ka viņam ir seši modeļi, kā veidot valdību. Seši modeļi nevar būt, ja neiesaista “Saskaņu”. Šāda slēpta informācija ir jo interesantāka,” stāsta Kreituse. Viņa pieļauj, ka no KPV.LV daži cilvēki tiks piesaistīti, lai izveidotu valdošo koalīciju, un šāds gājiens  politikā nav nekas neparasts - Latvijas politiskajā vēsturē “staiguļu” piesaistīšna, kas izraisa pilnīgu citu situāciju koalīcijā, jau ir bijusi. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu