Politologs: “Jauno spēku vēlētāji būs šokā!” (17)

Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Politologs Filips Rajevskis.
Politologs Filips Rajevskis. Foto: Ieva Čīka/LETA

Par jaunā parlamenta un valdības normu kļūs agresīva retorika, prognozē politologs Filips Rajevskis. Topošo politisko vidi viņš raksturo kā “skandalozu un smagu”. 

Valdības veidošanā akcents būs uz to, vai nosacīti jaunās partijas partijas - JKP un KPV.LV  varēs vienoties un bloķēties, lai izveidotu koalīcijas kodolu, saka politologs Filips Rajevskis.

Kad mistiskā uzvaras eiforija būs pārgājusi, dienas kārtībā būs jautājums, vai partijas būs emocionāli gatavas sadarboties, jo pēc būtības nav uzvarējis neviens. 

Kad partijas sēdīsies pie sarunu galda jauno spēku vēlētāji būs šokā, saka politologs.

JKP “dabiskie partneri” ir VL-TB/LNNK, bet, pēc viņa domām, jābūt ļoti cietai, ciniskai spējai vienoties, lai Nacionālā apvienība piekristu Jāņa Bordāna (JKP) virzīšanai premjera amatam. Viņš skaidro, ka veidojot koalīciju, ar nosacījumu, ka tajā netiek aicināta “Saskaņa”, pie viena galda jāsēžas piecām partijām.

Šobrīd iezīmējas seši valdību modeļi, bet ikvienā variācijā partijām būs jāatsakās no kādas savas identitātes daļas un jāmeklē kompromiss. Līdz ar to uz galda tiks likti dažādi scenāriji, jo realitātē visas partijas grib būt valdībā. “Neticu, ka kāda no partijām iekšēji pieņems lēmumu neiet valdībā.”

“Skandaloza un smaga,” topošās valdības aprises raksturo Rajevskis, piebilstot, ka visas partijas mainīs retoriku. 

“Ar savu balsojumu vēlētājs ir iebūvējis cietu situāciju, kas pieļauj manevra iespējas, bet smagas, vienlaikus novēršot, viņuprāt, galvenos draudus.”

Politologs uzskata, ka JKP un KPV.LV premjera krēslu neatdos kādam, kas asociējas ar vecajiem laikiem.

Līdz ar to premjera kandidāti varētu būt Jānis Bordāns (JKP) un Aldis Gobzems (KPV.LV)

Tik sadrumstalota politiskā aina šobrīd paveras tieši tāpēc, ka daudzi uz vēlēšanām neaizgāja, uzskata politologs. “Vēlētājs kļūst apātisks, bet šoreiz bija izteikta vēlēšanās mainīt sejas. Tas ir interesants faktors, kas parasti raksturīgs krīzēm. Tomēr mēs redzam, ka ekonomiskās krīzes laikā vēlētāji balsoja par vecajiem politiķiem, bet mazliet labākos laikos ir gatavi riskēt un nomainīt spēlētājus.”

Rajevskis prognozē, ka par jaunu normu nākamajā parlamentā un valdībā kļūs agresīva retorika.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu