JKP šodien būs gatava iesniegt piedāvājumu sarunām par jaunas valdības izveidi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Bordāns
Jānis Bordāns Foto: TVNET

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ministru amata kandidāti un partijas valde apspriedīs piedāvājumu sarunām par jaunas valdības izveidi, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja partijas premjerministra amata kandidāts Jānis Bordāns.

Bordāns apstiprināja, ka ministru amata kandidāti apspriedīsies un tad citām partijām sekos piedāvājums, kas ļaus atklāti runāt par tālāko sadarbību. "Mēs centīsimies visu šo procesu veidot caurspīdīgu, tāpēc ir ļoti būtiski godīgi vest labas un pārdomātas sarunas, jo galvenais uzdevums ir ieviest solītās pārmaiņas vēlētājam un nekoncentrēties personāliju jautājumiem," sacīja Bordāns.

Tomēr uz jautājumu, vai partijai pēc vēlēšanām ir bijušas divpusējas sarunas ar kādu politisko spēku, Bordāns atbildēja noliedzoši, piebilstot, ka svarīgākais mērķu sasniegšanai ir pareizais virziens, nevis ātrums.

Bordāns arī bija izvairīgs par iespēju strādāt partijas "KPV LV" premjerministra amata kandidāta Alda Gobzema veidotā valdībā. Bordāns intervijā atzīmēja, ka par šo jautājumu JKP ministru amata kandidāti un partijas valde vēl lemšot, taču viņu nebaida iespēja sēsties pie kopēja galda ar saprātīgiem cilvēkiem un meklēt risinājumus kopīgām lietām.

Jau ziņots, ka 13. Saeimā ievēlētajām partijām paredzēts šodien sākt apspriešanos par sadarbību pēc parlamenta vēlēšanām.

Sākotnēji paredzēts, ka vairākos politiskajos spēkos notiks iekšējās sanāksmes, kurās tiks pārrunāti vēlēšanu rezultāti.

Pēc tam paredzēts, ka varētu notikt arī savstarpējas sarunas par valdības veidošanu ar citiem politiskajiem spēkiem. Abas populārākās centriskās, centriski labējās jeb tā dēvētās latviskā spārna partijas, "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija paudušas gatavību uzņemties iniciatīvu koalīcijas tapšanas sarunās.

Tāpat šodien paredzēta pašreizējās, 12. Saeimas koalīcijas partiju pārstāvju sanāksme, kas tradicionāli notiek pirmdienās un kur tiek spriests par aktuālajiem politiskajiem jautājumiem.

Kā ziņots, lai arī oficiālos komentāros politiķi pagaidām ir visnotaļ piesardzīgi, neoficiāli viņi norāda, ka ir vairāki iespējamie koalīcijas modeļi, tāpēc ar ultimātiem partijas nesteidzas.

Neoficiālās sarunās ar aģentūru LETA politiķi atzīmēja, ka no sešām partijām, kas iekļuvušas parlamentā un varētu piedalīties valdības veidošanā, var veidoties dažādi koalīcijas varianti, kādu no politiskajiem spēkiem valdībā neiesaistot.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās nav iecerēts iesaistīt "Saskaņu", līdz ar to diskusijas varētu norisināties starp Jauno konservatīvo partiju, "KPV LV", nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Attīstībai/Par", Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī "Jauno Vienotību".

Lielākoties šo partiju politiķi jau šodien sazinājušies un runājuši par vēlēšanu rezultātiem, tomēr nopietnas valdības veidošanas sarunas sākšoties nākamnedēļ. Pagaidām politiķi atturas prognozēt, cik ātri izdosies izveidot valdību, vai tas varētu notikt jau pirmajā sarunu raundā.

Izskanējusi arī iespējamība, ka "KPV LV" un JKP vajadzētu veidot bloku, kas varētu nozīmēt mēģinājumu atstāt opozīcijā ZZS. Nav gan zināms, vai "KPV LV" un JKP būs vienlīdz ieinteresētas vienoties par šādu scenāriju, un izskan arī jautājums, vai pēdējai tas būtu tik ļoti izdevīgi.

Tāpat tiek pieļauts, ka liberālāk noskaņotās partijas mēģinās koncentrēties arī uz savstarpējās sadarbības panākšanu. Tas varētu attiekties uz gaidāmo komunikāciju starp "Attīstībai/Par!" un "Jauno Vienotību". Šajā kontekstā tiek minēts arī scenārijs, kurā šīm divas partijām vajadzētu izveidot savu jaunās koalīcijas sava veida kodolu, piesaistot VL-TB/LNNK un ZZS, kā arī vienu no centriski labējo jeb latviskā spārna partiju līderēm - "KPV LV" vai JKP.

Kā ziņots, parlamentā iekļuvušās partijas valdības veidošanas iniciatīvu sākotnēji grasās ļaut uzņemties populārākajiem politiskajiem spēkiem aiz "Saskaņas" - "KPV LV" un JKP, savukārt "Saskaņu" iesaistīt valdības veidošanas sarunās parlamentā iekļuvušās partijas neplāno, liecina aģentūras LETA aptaujāto politiķu paustais.

Atbilstoši jaunākajiem rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP - pa 16, "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - pa 13, Zaļo un zemnieku savienība - 11, bet "Jaunā Vienotība" - 8 deputātu vietas.

Gan "KPV LV", gan JKP pauduši gatavību uzņemties valdības vadīšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu