Rumānijā zemās vēlētāju aktivitātes dēļ referendums par laulībām atzīts par nenotikušu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Rumānijā zemās vēlētāju aktivitātes dēļ par nenotikušu atzīts nedēļas nogalē notikušais referendums, kurā vēlētājiem bija jāizsakās par ieceri konstitūcijā laulības definīciju attiecināti tikai uz heteroseksuāliem, precētiem pāriem.

(Papildināta ziņa.)

No vairāk nekā 18 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju savas balsis nodevuši tikai 20,4%, paziņoja centrālais vēlēšanu birojs. Lai referendumu atzītu par notikušu, tajā bija jāpiedalās vismaz 30% vēlētāju.

Tajā pašā laikā no tiem 3,7 miljoniem rumāņu, kas divas dienas ilgā referenduma laikā tomēr ieradās pie balsošanas urnām, 92% atbalstījuši piedāvātos konstitūcijas grozījumus.

Pret grozījumiem balsojuši tikai 242 000 vēlētāju, bet 74 000 biļetenu atzīti par nederīgiem.

Referenduma iniciatore, reliģiski konservatīvā "Koalīcija par ģimeni" svētdien netieši atzina sakāvi, apsūdzot politiskās partijas par referenduma boikotēšanu.

Ierosinājums paredzēja mainīt konstitūciju, nosakot, ka laulība ir savienības starp vīrieti un sievieti, nevis vienkārši starp laulātajiem, kā tas ir šobrīd.

Rumānija ir konservatīva valsts, un vairums tās iedzīvotāju ir pareizticīgo baznīcas locekļi. Homoseksualitāte Rumānijā tika legalizēta tika 2000.gadu sākumā.

Rumānijas likumi pašreiz neatļauj viendzimuma pāru laulības.

Saskaroties ar cilvēktiesību aizstāvju kritiku, Rumānijas valdošā Sociāldemokrātu partija (PSD) izvairījās nostāties vienā vai otrā pusē, un Rumānijas premjerministre Viorika Dančila uzsvēra, ka šis referendums neesot vērsts pret seksuālajām minoritātēm.

Tomēr referenduma izgāšanās ir smags trieciens PSD, kas, neskatoties uz Eiropas Savienības (ES) iebildumiem, tomēr izšķīrās par tautas nobalsošanas sarīkošanu.

Referenduma kritiķi pirmdien norādījuši, ka tā sarīkošana bijusi nelietderīga nodokļu maksātāju līdzekļu izšķiešana, kā arī nosodīja homofobisko retoriku, kādu kampaņas laikā izmantoja konstitūcijas grozījumu atbalstītāji.

Savukārt pareizticīgā baznīca, kas Rumānijā bauda lielu ietekmi, atzīstot savu sakāvi, norādījusi, ka tā iestājoties par referenduma rīkošanu un izrādot atklātu atbalstu "Jā" kampaņai, pildījusi savu "pilsonisko un morālo pienākumu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu