Benksijs parāda, kā gatavoja par miljonu mārciņu izsolītā darba pašiznīcināšanos (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogalē Londonas mākslas aprindas pārsteidza negaidīts gājiens: "Sotheby's" izsoles laikā pēc Benksija darba "Meitene ar balonu" pārdošanas par vairāk nekā vienu miljonu sterliņu mārciņu tika iedarbināts rāmī esošais smalcinātāja mehānisms, kas līdz pusei sagraizīja audeklu smalkās strēmelēs. Noslēpumainais britu ielu mākslinieks Benksijs atklājis, ka sagatavošanās šim izgājienam esot notikusi "pirms vairākiem gadiem", vēsta portāls "The Independent".

"Dziņa iznīcināt ir arī radoša dziņa," sociālajā tīklā "Instagram" raksta Benksijs, citējot mākslinieku Pablo Pikaso.

"Pirms dažiem gadiem es slepus iebūvēju gleznā smalcinātāju - gadījumam, ja to jebkad piedāvās izsolē," Benksijs raksta video, kur redzama mehānisma iestrādāšana rāmī.

Taču Benksijs neizskaidroja, kādā veidā smalcinātāja mehānisms tika iedarbināts. Sociālajos tīklos izskan spekulācijas, ka to, iespējams, izdarījis kāds no zālē sēdošajiem cilvēkiem.

Piektdienas vakarā ierāmētais darbs tika pārdots par 1,042 miljoniem mārciņu. Brīdi pēc tam audekls sakustējās. Tika iedarbināts rāmī paslēptais smalcinātāja mehānisms, kā rezultātā puse no audekla tika sasmalcināta strēmelēs. 

"Mūs tikko "izbenksijoja"," pajokoja "Sotheby's" Eiropas mūsdienu mākslas nodaļas vadītājs Alekss Brančiks.

Benksija identitāte nav zināma, taču tiek uzskatīts, ka noslēpumainais ielu mākslinieks uzaudzis Bristolē. 

2017. gada balsojumā "Meitene ar balonu", kas parādījās uz veikala ārsienas Londonā, tika atzīts par Lielbritānijas iedzīvotāju iecienītāko mākslas darbu.

Mākslas tirgotājs Džojs Saiers portālam "The Independent" sacīja, ka lielās ažiotāžas dēļ, ko sacēla Benksija darba pašiznīcināšanās, tā vērtība palielinājusies par "50% kā minimums", bet varbūt pat dubultojusies.

"Sotheby's" neatklāj, kas iegādājās mākslas darbu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu