Drošība pirmajā vietā - kas būtu jāzina par jauno mājokli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ievācoties jaunā mājoklī, gaida neskaitāmi darbi – mantu atvešana, neliels remonts vai mēbeļu iegāde, mājokļa iekārtošana un citi sīkumi. Tomēr, pirms pilnībā iedzīvojies jaunajā mājā vai dzīvoklī, pārliecinies, vai par to visu zini un vari būt drošs.

Nevienam citam nav durvju atslēgas

Līdzko ievācies jaunajā miteklī, pārliecinies, ka tā atslēgas nav pieejamas kādam citam. Varbūt to kopija pieder bijušajiem īpašniekiem vai īrniekiem, bijušajai sievai vai vīram, auklītēm vai kaimiņiem. Pat ja cits atslēgu turētājs nerada apzagšanas draudus vai netaisās negaidīti ierasties jaunajā mājoklī, slēdzeni tomēr ir ieteicams nomainīt. Tāpat parūpējies par kodiem – ja tavā īpašumā ir nonācis kambaris riteņu un bērnu ratiņu glabāšanai, garāža vai šķūnītis ar koda atslēgu, nomaini to.

Foto: Unsplash

Detektori un drošības sistēmas strādā bez aizķeršanās

Drošība vienmēr ir pirmajā vietā, tāpēc jaunajā miteklī ir vērts pārliecināties, vai ugunsdrošības detektori, signalizācijas un drošības kodi darbojas bez aizķeršanās un uz tiem var paļauties. Pēcāk dzīvošana jaunajās mājās būs daudz patīkamāka un potenciāli drošāka.

Kur atrodas elektrības slēdži un ūdens vārsti

Gadījumos, kad atgadās kāds kāzuss, piemēram, plīst caurule, negaidīti saod gāzes smaku virtuvē vai pēkšņi pazūd elektrība, ir jāzina, kā rīkoties. Jau nekavējoties pēc ievākšanās, pārbaudi visus galvenos slēdžus, vadus, caurules un vārstus. Nepieciešamības gadījumā pārjautā māklerim, izīrētājam vai bijušajam īpašniekam, kur atrodas svarīgākie slēdži.

Vai visas rozetes ir drošas

Apskati, vai visas rozetes ir labā darba kārtībā – tās nav ieplīsušas, nomelnējušas, vaļīgas. Šādas rozetes, iespējams, ir bojātas, un to izmantošana nav droša, tādēļ tās ir nekavējoties jānomaina. Nomaiņu uztici pieredzējušam speciālistam.

Foto: Unsplash

Ūdens attīrīšanas iekārtas ir mazlietotas vai jaunas

Ūdens filtri privātmājas vai dzīvokļa virtuvei ir parocīga iekārta, kas ievērojami atvieglos dzeramā ūdens jautājumu. Tomēr ūdens attīrīšanas iekārtu filtri ir regulāri jāmaina – tajos laika gaitā sakrājas kaļķakmens un dzelzs, bet dažkārt pēc ilgākas lietošanas, tajos rodas arī pelējums. Tas ne tikai bojā dzeramā ūdens garšu, bet arī apdraud mājinieku veselību. Tieši tāpēc, jau iegādājoties mājokli vai apskatot īres dzīvokli, pārliecinies, ka dzeramā ūdens filtri ir jauni vai mazlietoti.

Tualetes poda riņķis ir tavs

Šis gan nav dzīvībai vai veselībai bīstams mājas komponents, tomēr poda vāka un riņķa nomaiņa neizmaksā veselu bagātību. Turklāt arī paši mājinieki jutīsies patīkamāk, apzinoties, ka neviens svešinieks pirms viņiem nav sēdējis uz baltā troņa.

Foto: Unsplash

Kur meklēt meistarus

Visbeidzot, pārliecinies, kādi ir tuvākie un uzticamākie meistari – santehniķi, elektriķi, flīzētāji, būvnieki, skursteņslauķi un citi profesionāļi. Varbūt bijušais mājas īpašnieks var ieteikt kādus profesionālus meistarus, vai arī tas ir kāds pašu mājinieku paziņa, radinieks vai pat kaimiņš. Dzīvē gadā visādi, tāpēc meistaru apzināšana radīs sirdsmieru un vajadzības gadījumā mājinieki zinās, kur vērsties pēc palīdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu