Izskanējis Pētera Vaska jaundarbs Latvijas simtgadei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklājot Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jauno sezonu, sestdien, 6. oktobrī, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar nerimstošām ovācijām izskanējis koncerts “Vaska jaundarbs un Bruknera sestā”. Koncertprogrammas kulminācijā –  pasaulslavenā latviešu komponista Pētera Vaska  jaundarbs – Koncerts obojai un orķestrim –  LNSO un “Berlīnes filharmoniķu” pirmās obojas, izcilā Albrehta Maijera solo izpildījumā. Pie diriģenta pults – LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents – Andris Poga. Pirmo reizi koncerts tika atskaņots dienu iepriekš, 5. oktobrī, LNSO mītnes vietā Lielajā ģildē.

Koncertā tika atskaņots arī viens no liesmainākajiem Pētera Vaska skaņdarbiem “Musica appassionata” un romantisma laika simfoniskās mūzikas lielmeistara Antona Bruknera grandiozā Sestā simfonija. Savukārt vēl pirms koncerta apmeklētāji pulcējās uz pirmskoncerta sarunām, kur Vaska sarunu biedrs par komponista muzikālajiem un dzīves uzskatiem, kā arī koncerta programmā iekļautajiem opusiem bija muzikologs Orests Silabriedis.

“Manā ieskatā oboja ir pastorāls instruments, un drāma, traģika nav gluži pirmais, kas nāk prātā, domājot par obojas skaņu un iespējām. Koncerts kopumā varētu būt kā, piemēram, cilvēka mūžs ar sākumu, piepildījumu un aiziešanu, tomēr man labāk patiktu līdzība ar tādu kā garu kosmogonisku dienu, kas ilgst, piemēram, simt gadu,” par jaundarbu stāsta Pēteris Vasks.

Viņš to raksturo kā gaišu, priekpilnu opusu, kurā ieskanas gan mīlestība uz dabu, gan dzimteni. Komponists norāda, ka īpaši skaņdarba vidusdaļu pāršalc svētku, teju Dziesmusvētku sajūta, kurā ieskanas latviskas – dziedošas un dejojošas – melodijas.

Pirmo reizi koncerts tika atskaņots dienu iepriekš, 5. oktobrī, LNSO mītnes vietā Lielajā ģildē, ieejot vēsturē kā Latvijas simtgades svētku viens no īpašākajiem notikumiem – pirmo reizi pasaulē slavenais komponists Pēteris Vasks uzrakstījis jaundarbu īpaši pēc LNSO pasūtījuma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu