Krievija izsauks Nīderlandes vēstnieku saistībā ar kiberuzbrukuma skandālu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Foto: SCANPIX/REUTERS

Krievijas Ārlietu ministrija izsauks Nīderlandes vēstnieku saistībā ar šīs valsts apgalvojumiem, ka tā izjaukusi krievu hakeru kiberuzbrukumu, pirmdien vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

"Hāgā veiktās dezinformācijas kampaņas dēļ Nīderlandes vēstnieks pirmdien tiks izsaukts uz Ārlietu ministriju," ziņu aģentūrai "RIA Novosti" atklāja avots Krievijas ārlietu ministrijā.

Nīderlande pagājušo ceturtdien paziņoja, ka aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus.

OPCW veic izmeklēšanu par uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam šā gada martā Anglijas pilsētā Solsberi. Organizācija izmeklē arī ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā.

Atklātas iesaistīto aģentu identitātes: hakeri Aleksejs Moreņecs un Jevgeņijs Serebrjakovs, kā arī pavadošie aģenti Oļegs Sotņikovs un Aleksejs Miņins. Publiska aģentu identitāšu atklāšana ir neparasts solis.

Četriem izraidītajiem Krievijas pilsoņiem esot bijušas diplomātiskās pases. Par operāciju esot atbildīgs Krievijas militārās izlūkošanas dienests GRU.

Nīderlandes Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIVD) vadītājs Onno Eihelsheims preses konferencē atklāja, ka krievu aģenti 4.aprīlī no Maskavas ielidoja Amsterdamas Shipholas lidostā ar Krievijas diplomātiskajām pasēm, un amatpersona no Krievijas vēstniecības pavadīja viņus uz Hāgu.

11.aprīlī aģenti noīrēja automašīnu "Citroen C3" un izlūkoja apkārtni ap OPCW ēku. Tikmēr viņus visu laiku novēroja Nīderlandes izlūkdienests.

Aģenti apmetās viesnīcā "Marriott Hotel" netālu no OPCW mītnes un uzņēma fotogrāfijas, kurās redzams, kā viņi novieto automašīnu blakus viesnīcai.

Automašīnā atradās elektroniskais aprīkojums, ar ko īstenot kiberuzbrukumu OPCW datorsistēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu