Brazīlijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvis Bolsonaru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Žairs Bolsonaru
Žairs Bolsonaru Foto: SIPA/Scanpix

Brazīlijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvis galēji labējais kongresmenis Žairs Bolsonaru, kurš otrajā kārtā sacentīsies ar kreisās Strādnieku partijas (PT) kandidātu un Sanpaulu eksmēru Fernandu Adadu.

63 gadus vecais Bolsonaru ieguvis 46% balsu, bet Hadads - 29%, liecina vēlēšanu rezultāti pēc teju visu balsu saskaitīšanas.

Bolsonaru pauda pārliecību, ka uzvarēs otrajā kārtā 28.oktobrī un brīdināja, ka kreiso nākšana pie varas pārvērsu Brazīliju par jaunu Venecuēlu.

Nākamajam prezidentam būs jārisina nopietnas ekonomiskās problēmas, kas nomāc valsti, un jāpārskata Brazīlijas pensiju sistēma. Taču lielu izmaiņu izdarīšanai nepieciešams atbalsts Kongresā, ko abiem prezidenta amata kandidātiem var nākties grūti iegūt.

Bolsonaru ir kritizējis Brazīlijas politisko praksi, kurā prezidenti izmanto patronāžas un politisko tirgošanos, lai izveidotu darbotiesspējīgas alianses Kongresā.

Adads septembrī oficiāli kā PT prezidenta amata kandidāts aizstāja ieslodzījumā esošo eksprezidentu Luisu Inasiu Lulu da Silvu, kurš ir PT dibinātājs un kura popularitāte pacēlusi arī Adada reitingus.

Bolsanaru pēc vēlēšanu rezultātu uzzināšanas paziņoja, "balsošanas problēmas" ir laupījušas viņam uzvaru pirmajā kārtā.

Bolsonaru atbalstītāji protestēja pret rezultātiem pie nacionālās vēlēšanu komisijas Braziljā, skandējot "Krāpšana, krāpšana!".

Arī citi Bolsonaru atbalstītāji pauda sarūgtinājumu, lai gan rezultāti bija līdzīgi aptauju prognozētajiem.

"Mēs cerējām uzvarēt pirmajā kārtā. Tagad viss kļuvis sarežģītāk: otrā kārta ir risks," sacīja kāda 77 gadus veca pensionāre, kura balsojusi par Bolsonaru.

Adads, uzrunājot savus atbalstītājus, nodēvēja otro kārtu par "zelta iespēju", un izaicināja Bolsonaru uz debatēm.

Neskatoties uz sūdzēšanos, Bolsonaru nav oficiāli apstrīdējis pirmās kārtas rezultātus, norādot, ka vēlētāji ir mobilizēti otrajai kārtai.

Taču daudziem brazīliešiem nešķiet pievilcīgi Bolsonaru nekorektie komentāri par gejiem, lesbietēm, nabagiem un sievietēm, un viņam var nākties grūti pārliecināt šo sabiedrības daļu.

Arī Bolsanaru nostalģija pēc militārās diktatūras, kas pārvaldīja Brazīliju no 1964.gada līdz 1985.gadam, daudziem šķiet nepieņemama.

Taču arī Adadam ir savi izaicinājumi. Viņam kā PT kandidātam jārēķinās ar to vēlētāju neapmierinātību, kuri vaino PT valsts ekonomiskajā lejupslīdē un korupcijas skandālos.

Politologs Fernando Meireliss uzskata, ka pašreiz situācija ir labvēlīgāka Bolsonaru.

"Iespējamība, ka Bolsanaru kļūs par uzvarētāju, pašreiz šķiet diezgan ticama," sacīja Meireliss.

"Izskatās, ka Adadam būs grūti uzvarēt otrajā raundā, bet ne neiespējami," viņš piebilda.

Hosē Diass, kurš balsoja par Adadu, sacīja, ka Bolsonaru uzvara būtu katastrofa.

"Daudz jaunu cilvēku balso par viņu. Viņi nezina, kā tas bija diktatūrā," sacīja Diass.

Daudzus brazīliešus uzrunājis Bolsonaru solījums cīnīties pret noziedzību, palielināt policijas spēkus un atvieglot ieroču kontroles likumus "labajiem pilsoņiem".

Brazīlijā ik gadu notiek vairāk nekā 62 000 slepkavību un gandrīz tik pat daudz izvarošanas gadījumu. Daudz ir arī zādzību un laupīšanu.

Daudziem vēlētājiem arī patīk Bolsonaru solījums cīnīties ar korupciju un samazināt augošo valsts parādu caur privatizāciju, kā arī stiprināt ģimenes vērtības.

Tikmēr trūcīgā sabiedrības daļa, kas vislielāko atbalstu no valsts ieguva Lulas prezidentūras laikā no 2003.gada līdz 2010.gadam, cer, ka Adas spēs atgriezt vecos labos laikus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu